:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 14. 11:44

Új szerverprocesszorokat jelentett be az AMD

[HWSW] Az AMD a mai napon két új Opteron processzort jelentett be szerverek és munkaállomások számára. Az Opteron 852, 252 jelű lapkák 2,6 GHz-es órajelen működnek, a korábbi 800 MHz-es helyett 1 GHz-es HyperTransport interfésszel rendelkeznek, valamint támogatják az SSE3 utasításkészletet. Ezek az első Opteronok, amelyeket az AMD már 90 nanométeres csíkszélességgel gyárt.

Az új Opteronok tartalmazzák az energiatakarékos PowerNow technológiát, amelynek révén az operációs rendszer a terhelés függvényében képes csökkenteni a chip órajelét és feszültségét, visszafogva ezzel a fogyasztást és a hőtermelést, amelyek az utóbbi időben egyre több gondot okoznak az adatközpontok üzemeltetőinek. "A hűtés és az áramellátás költségei növekednek" -- mondta Ben Williams, az AMD szerver-üzletágának vezetője arra utalva, hogy a PowerNow segítségével az ügyfelek több számlán is spórolhatnak. A vállalat az év további részében megjelenteti a chipek alacsony fogyasztású változatait is.

A négy- vagy többutas szerverekbe szánt Opteron 825 és a kétprocesszoros szerverekhez és munkaállomásokhoz ajánlott Opteron 252 egy hónapon belül elérhető lesz az AMD partnerei számára, az első számítógépek a negyedév során jelennek meg. Az Opteron 852 listaára ezer darabos közvetlen rendelés esetén 1514 dollár, az Opteron 252 pedig 851 dollárért rendelhető. Az egyprocesszoros konfigurációkba való Opteron 152 április végétől lesz elérhető, és 637 dollárba fog kerülni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.