:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 28. 10:55

Sebezhetők a Windowson futó MySQL adatbázisok

[News.com] Egy féreg a rendszeradminisztrátorok szegényes fantáziájára alapozva fertőzi meg a Windows operációs rendszeren futó MySQL adatbázisokat. A "MySQL bot" vagy "SpoolCLL" néven ismert kártevő világszerte már mintegy 8 ezer számítógépet fertőzött meg.

Az Internet Storm Center tájékoztatása szerint a féreg számos gyakran használt jelszó kipróbálásával fér hozzá a MySQL adatbázisokhoz, majd ott egy biztonsági rés kihasználásával elindít egy programot, amely segítségével az egész számítógép irányítását magához ragadja. A MySQL bot által megfertőzött számítógépek IRC-szerverekhez csatlakoznak, hogy új célpontok után nézzenek.

Elemzők szerint a kártevő nem fog igazán széles körben elterjedni, ennek oka pedig az, hogy a MySQL ingyenes adatbáziskezelőt a legtöbb esetben Linuxon használják, szinte csak elvétve találni belőle Windowson futó verziót. A MySQL bot ellen egy megfelelően megválasztott jelszó teljes védelmet nyújt.

A "MySQL bot által kihasznált biztonsági rést már december közepén felfedezték, mint ahogy annak a módját is, hogy lehet a rést kihasználni. Egyelőre nem tudni, hogy a hibát miért nem javították ki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.