:

Szerző: Budai Péter

2005. január 25. 10:09

A Google saját webböngészőt tervez?

[BetaNews] Egyre megalapozottabnak tűnik az a feltételezés, hogy a Google saját webböngésző készítésén gondolkodik. Míg korábban csak vad pletykának tűnhetett az elképzelés, most a Google egyik pillanatról a másikra megszerezte magának Ben Goodgert, a Firefox vezető fejlesztőjét. A hírről elsőként hétfőn, Goodger blogján lehetett olvasni, aki állítása szerint továbbra is nagyrészt változatlan szerepet fog betölteni a Mozilla projektben, függetlenül attól, hogy honnan kapja a fizetését.

[BetaNews] Egyre megalapozottabnak tűnik az a feltételezés, hogy a Google saját webböngésző készítésén gondolkodik. Míg korábban csak vad pletykának tűnhetett az elképzelés, most a Google egyik pillanatról a másikra megszerezte magának Ben Goodgert, a Firefox vezető fejlesztőjét. A hírről elsőként hétfőn, Goodger blogján lehetett olvasni, aki állítása szerint továbbra is "nagyrészt változatlan szerepet" fog betölteni a Mozilla projektben, függetlenül attól, hogy honnan kapja a fizetését.

A Google mégis saját böngészőt akar?

Azáltal, hogy a továbbiakban a Google fizeti Goodger munkadíját, újabb kérdések merültek fel a Google és a Mozilla Foundation viszonyával kapcsolatban. A keresőóriás korábban már szponzorált egy Mozilla programozó találkozót, és a Firefox alapbeállítás szerinti kezdőoldala egy testreszabott Google.com mutáció.

Nem meglepő, hogy a Google támogatja a nyílt forrású kezdeményezéseket, hiszen a Microsofttal folytatott keresőháborúban komoly fegyvert jelent az a böngésző, ami képes volt az első érezhető csapást mérni a szoftveróriás Internet Explorerére. Goodger egyelőre a Firefox következő változatain fog dolgozni.

"Továbbra is a Firefox fejlesztésén fogok dolgozni időm nagyrészében, valamint a Mozilla platformon és a webböngészőkön általában. Mivel több időt fogok tölteni a Google-nél, ezért a Mozilla Foundation irodáin kívül is rendszeresen fogok dolgozni, ahogy igény jelentkezik rá" -- írja Goodger a blogján.

Már 20 millióan töltötték le a Firefox 1.0-t

Möndössze két és fél hónappal a Firefox 1.0 megjelenése után a Mozilla Foundation méltán ünnepelheti jelentős mértékű terjeszkedését a böngészőpiacon: a Firefoxot már több mint 20 millió felhasználó töltötte le. A mérföldkő elérésével egyidőben már érzékelhető az Internet Explorer dominanciájának gyengülése, ahogy a Firefox lassan, de biztosan gyűjti maga köré az elégedett felhasználókat.

2004 novemberében Gary Schare, a Microsoft Internet Explorer termékmenedzsere úgy nyilatkozott, hogy "szerintünk az első felhasználói réteg megnyerése még könnyű ahhoz képest, ami a stabil felhasználói bázis további növeléséhez szükséges, és még nehezebb általánosan elfogadott megoldássá válni". Ezzel szemben a Firefox fittyet hányva az előrejelzésekre, csaknem minden nap 270 ezer új letöltést tudhat magáénak.

Egyedül a múlt hónapban a Microsoft Internet Explorer böngészőpiaci részesedése másfél százalékot esett, ezzel szemben a Firefox rögtön megkaparintotta a bizonytalan felhasználókat, így egy százalékot javított. A BetaNews megkérdezte Blake Rosst, a Firefox tervezőjét, hogy mire számít a böngésző további terjeszkedésével kapcsolatban. "Töretlenül növekszünk tovább, ahogy egyre több ember hall a Firefoxról, és azt családtagjaik, barátaik körében is népszerűsítik" -- tudatt a Firefox szakembere.

A nyílt forrású közösség sikere

A Firefox hivatalos megjelenése előtt a Mozilla Foundation már megkezdte az alternatív böngésző terjesztését. A kampány alapgondolata arra épült, hogy mindenkiben tudatosítani kell, a Firefox gyorsabb és biztonságosabb, mint a rivális, szinte minden számítógépen jelen levő Internet Explorer.

Asa Dotzler, a Firefox csapatának tagja nyilvánosan is kifejezte örömét a 20 milliós határ átlépésekor. "Együtt megmutattátok, hogy a nyílt forrású közösség igenis hatalmas erőt képvisel, odaadó, és alkalmas arra, hogy a korábban hihetetlennek gondolt célokat elérje" -- szólt ahhoz a 63 ezer fejlesztőhöz, akik valamilyen formában mind részt vettek a böngésző elkészítésében. "Ma ünnepeljük a 20 milliomodik Firefox 1.0 letöltést. De ami még ennél is fontosabb, megünnepeljük azt a közösséget, amit létrehoztatok -- minden egyes tagját" -- folytatta lelkesítő kinyilatkozását Dotzler.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.