Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 20. 15:28

Kalózlemezek millióit foglalták le a Távol-Keleten

[IDG] Az ázsiai térség nagyszabású átfésülése során a Motion Picture Association of America (MPAA) 5,9 millió hamisított optikai lemezt (DVD-t és video CD-t) foglalt le, a helyi rendőrségek pedig 277 feltételezett filmkalózt tartóztattak le -- jelentette be a szervezet csütörtökön. A múlt hónapban kezdődött, Operation Eradicate (Kipusztítás Hadművelet) fedővenű rajtaütés-sorozatot tizenkét ázsiai országban hajtották végre.

[IDG] Az ázsiai térség nagyszabású átfésülése során a Motion Picture Association of America (MPAA) 5,9 millió hamisított optikai lemezt (DVD-t és video CD-t) foglalt le, a helyi rendőrségek pedig 277 feltételezett filmkalózt tartóztattak le -- jelentette be a szervezet csütörtökön. A múlt hónapban kezdődött, "Operation Eradicate" (Kipusztítás Hadművelet) fedővenű rajtaütés-sorozatot tizenkét ázsiai országban hajtották végre.

Milliónyi hamis lemez

Az akció során a hatóságok 876 behatolást hajtottak végre, amelyeknek célpontjai kalózközpontok voltak. Kínában több, mint 300 viszonteladói kereskedésben, 21 raktárban, egy csomagoló-üzemben és két illegális VCD-gyárban tartott razziát a rendőrség, mintegy 76 végrehajtott akcióval. A "söprögetés" több kínai városon végigvonult, beleértve Peking, Sanghaj, Shenzen, Wuhan, Chengdut, Shijiazhuang, Shenyang és Guangzhou városát. Ezek a műveletek 4,3 millió VCD és CD lefoglalásához és 34 letartóztatáshoz vezettek -- közölte az MPA.

Hongkongban több mint 200 bolton hajtottak végre rajtaütést december végén. Az akciók során mintegy 98 ezer DVD-t és VCD-t, valamint 40 CD-írót foglaltak le, és 26 embert tartóztattak le. Thaiföldön 54 akciót hajtottak végre a bangkoki utcai árusok ellen, itt félmillió lemez volt a "zsákmány", a letartóztatott személyek száma pedig 38-ra rúgott. A Fülöp-szigeteken az MPAA a szigetcsoport rendőrségi elitalakulatának 300 emberével dolgozott együtt egy manilai bevásárlóközpont elleni akció során, ahol közel 476 millió pezó (8,5 millió dollár) utcai értékű hamisított optikai lemezt foglaltak le.

Évi 718 millió dollárt nyúlnak le a kalózok

"Az utcai árusokkal az a baj, hogy a letartóztatásukat követő napon ismét megjelennek az utcán. Ezen a vonalon sohasem állítjuk meg őket" -- mondta Margaret Fu, az MPAA szóvivője. A CD-nyomó gépekkel rendelkező kalózok naponta több ezer hamis VCD-t vagy DVD-t tudnak előállítani. Kínában, Malajziában és Tajvanban nagy hamisító-központok vannak; Kínában 95 százalékos a kalóztermékek aránya - áll az érdekvédelmi szövetség honlapján.

Az MPAA becslései szerint a tagjai évente több mint 718 millió dollár potenciális bevétel-kiesést szenvednek el az ázsiai-térségben - amely tetemes részét képezi a kalózkodás által okozott golobális, 3 milliárdos éves veszteségnek.

a címlapról