:

Szerző: Ady Krisztián

2005. január 20. 14:42

Az autóipar is kamatoztathatja a szerves kijelzők előnyeit

[News.com] Újabb, kicsit nagyobb termékekbe költözhetnek be hamarosan a következő generációs kijelzők: a digitális kamerák gyártói és a mobitelefon-gyártók mellett hamarosan az autóipar is használhatja a szerves kijelzőket, ez az iparág is kamatoztathatja a szivárvány minden színében pompázó, avagy egyszínű OLED kijelzők előnyeit.

[News.com] Újabb, kicsit nagyobb "termékekbe" költözhetnek be hamarosan a következő generációs kijelzők: a digitális kamerák gyártói és a mobitelefon-gyártók mellett hamarosan az autóipar is használhatja a szerves kijelzőket, ez az iparág is kamatoztathatja a szivárvány minden színében pompázó, avagy egyszínű OLED kijelzők előnyeit.

Elégedettebb felhasználók

Egy nemrég készült felmérés szerint az autóipar számára különösen vonzó lehet a szerves kijelzők néhány tulajdonsága, például hogy energiatakarékosak, valamint nem igényelnek háttérvilágítást. A szerves fénykibocsátó diódák saját maguk világítanak, közel 30 százalékkal kevesebb energiát fogyasztva.

Az OLED kijelzők leválthatják az autókban egyre gyakrabban alkalmazott LCD-kijelzőket, sőt, a felsőkategóriás autókban akár a műszerek között, vagy akár a teljes műszerfal helyett is használni lehet ezeket a paneleket. Ennél a kijelző-megoldásnál nincs égő vagy LED, mely idővel kiéghet, így az autógyártók szerint összességében elégedettebb vásárlókat eredményezhet az új megoldás alkalmazása.

Van még mit fejleszteni

Az OLED kijelzők jelenleg még csak kisebb méretekben gyárthatók gazdaságosan, melyek megfelelnek egy-egy mobiltelefonba vagy digitális kamerába, azonban nem igazán használhatók az autók műszerfalán. A technológia áttörő alkalmazására, a nagyobb panelek sorozatgyártásának beindulására még valószínűleg pár évet várni kell.

Az első fecskék azonban már hamarosan megérkezhetnek -- az ABI Research szerint három új autóban, az Aston-Martin DB9-ben, az új Jeep Grand Cherokee-ben, valamint az új Chevrolet Corvette-ben már OLED kijelzők lesznek megtalálhatók a műszerfalon.


Aston Martin DB9

Az LCD-gyártó vállalatok folyamatosan fejlesztik OLED kijelzőiket, a Samsung a közelmúltban pedig bemutatott egy kiváló paraméterekkel jellemezhető, 21 hüvelyk átmérőjű szerves monitor-prototípust. A vállalat grandiózus terveiben 2005 második félévére már 17 hüvelykes OLED-monitorok gyártása és értékesítése szerepel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.