:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 20. 10:13

Csúcsponton a félvezetők piaca

[HWSW] Az iSuppli piackutató cég előrejelzése szerint a DRAM chipek forgalma az idén 26,7 milliárd dollárt tesz ki, ez tavalyhoz képest 56,2 százalékos növekedést jelent. Jövőre azonban már csak 1,3 százalékos piaci bővülés várható. A növekedés megtorpanása már a harmadik negyedévben is érezhető volt, a DRAM chipek eladásai ugyanis csak 0,7 százalékkal múlták felül a második negyedéves szintet. Az értékesített memóriakapacitás ugyan 11 százalékkal nőtt, az árak azonban 10 százalékkal visszaestek.

Számos elemző és piaci szakértő véli úgy, hogy a jövő évben nem várható komoly mozgás a félvezetők piacán. Az elmúlt évek során a gyártók igen komoly összegeket öltek gyártókapacitásuk korszerűsítésébe és bővítésébe, amelynek eredményeképp 2005-ben túlkínálat és árverseny várható a piacon. Az utóbbi időben több neves piackutató vállalat is csökkentette a félvezetőipar jövő évi teljesítményére vonatkozó előrejelzését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.