:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. december 13. 16:45

Korlátozott adatforgalmú ADSL-csomagokat vezet be a Matáv

[HWSW] Forgalomfüggő díjazású ADSL-csomagokat vezet be jövőre a Matáv. A telefonszolgáltató csak a nagykereskedelmi forgalomban kínálja a csomagokat, így azok áráról, illetve az adatforgalmi korlát mértékéről csak később lehet tudni.

Fix díj helyett forgalmi díj

A Matáv a jelenlegi fix havidíjú ADSL-csomagok mellett kínálja majd a felhasználói adatforgalomtól függő csomagokat. Várhatóan egy havi fix díjat és meghatározott adatmennyiség letöltését tartalmazó csomagot vezetnek be az internetszolgáltatók, az ezen felül letöltött bájtokért pedig külön kell majd fizetni. Az, hogy az internetszolgáltatók hogy skálázzák majd a csomagokat, már rajtuk múlik. Így a hozzáférés havidíját, és az adatforgalom után fizetendő díjat is csak jövőre ismerhetik meg a felhasználók, amikor kiskereskedelmi forgalomba kerülnek a csomagok -- azaz megjelennek az internetszolgáltatók kínálatában.

Nem korlátlan csomagot jelenleg két szolgáltató kínál: az Enternet havonta 5 ezer forintért nyújt egy 20 órányi ADSL-hozzáférést tartalmazó csomagot, ám efölött percenként 2,50 Ft-ot számláz. A Vivanet 3 725 forintért kínált, 128 megabájt adatforgalmat tartalmazó ADSL-csomagjában pedig pedig a keret kihasználása után 12,5 megabájtonként 500 forintot kell fizetni. Mint lapunk megtudta: az Enternet előfizetőinek 20 százaléka választotta az időlimites csomagot -- igaz, a csomagváltók egy része utóbb visszatért a fix díjas hozzáféréshez.

Egyelőre azt sem tudni -- a Matáv tájékoztatása szerint az internetszolgáltatók döntésétől függ majd --, hogy a fix havidíjas csomagra hűségszerződést kötő ügyfelek átválthatnak-e adatforgalmi limites csomagra.

Egyre több a szélessáv

A Matáv kezdeményezése vélhetően összefügg azzal, hogy ma már az ország lakosságának több mint háromnegyede számára érhető el a népszerű szélessávú csomag, így a korábbi lefedetlenségre vonatkozó panaszokat lassan felváltják az ADSL-csomagok árával kapcsolatos észrevételek. Az adatforgalmi korlátot tartalmazó csomagok ára pedig biztos, hogy alacsonyabb lesz mint a korlátlan hozzáférést nyújtó kapcsolat havidíja -- így elvileg annak is megérné szélessávra váltani, aki eddig azért nem tette, mert keveset internetezett.

Lapunk értesülései szerint míg tavaly a Matáv 100, idén már 200, jövő év végére pedig 300 ezer előfizetővel számol. Az ADSL-előfizetők körének bővítésére pedig már csak akkor van lehetőség, ha az előfizetői igényeket is figyelembe veszik a csomagok kialakításánál -- így például azt, hogy nem mindenki használja ki a korlátlan ADSL lehetőségeit.

Bár külföldön már évekkel ezelőtt megjelentek az adatforgalom-függő szélessávú csomagok -- nem kis részben az illegális zeneletöltést üldöző szervezetek kampányának hatására -- hazánkban az ilyen hozzáféréstípusnak nincs igazi hagyománya. Nem példa nélküli az adatforgalom alapján való díjazás vagy korlátozás, de nem is túl gyakori. Az új csomagok -- melyek mellett megmarad a korlátlan hozzáférést biztosító, fix díjas csomag is -- várhatóan újabb ezreket csábít át a szélessávot választók egyre népesebb táborába.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.