Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Magyarország vásárlóerejének majdnem negyedét fizeti ki ma a Microsoft

Bizó Dániel, 2004. december 02. 19:02
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A találgatásoknak véget vetve a Microsoft idén júliusban ismertette készpénzállományával kapcsolatos terveit, mely akkor 56,4 milliárdot tett ki, azóta pedig 64,6 milliárd dollárra duzzadt tovább. A befektetők nyomására, és az alkalmazottak moráljának javítására akkor felvázolt 75 milliárd dolláros kifizetési tervezet egyik jelentős állomása a mai nappal érkezett el: a világ második legértékesebb vállalata több mint 32 milliárd dollárt fizeti ki osztalékként részvényesenek -- ez aktuális árfolyamon számítva majdnem 6000 milliárd forintnak felel meg. Összehasonlításként a hazai költségvetés kiadásainak mértéke jövőre valamivel több mint 10 000 milliárd forint.

A pénztartalékok halmozása nem csak a Microsoftra jellemző. Az elmúlt év során a világ 500 vezető vállalatának összesített pénzállománya 600 milliárd dollárra emelkedett. A bankszámlákon vagy teljesen livkid papírokban tartott vagyon gyakorlatilag nem termel értékelhető hasznot a cégek számára, amit a részvényesek, látva a tartós tétlenséget, nehezményeznek. Rossz hatással van továbbá az alkalmazottak moráljára is, hogy miközben a hatékonyság fokozását, kemény munkát várnak el tőlük, addig a társaságuk mögött hatalmas tartalékok vannak, ráadásul a bevett gyakorlat szerint a legtöbb alkalmazott egyben részvényes is.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.