:

Szerző: Ady Krisztián

2004. december 1. 09:40

A Netscape is újra ringbe száll a böngészőtorta egy szeletéért

Újra feltámadhat az egykoron szebb időket is megélt Netscape böngésző: a Clubic.com információi szerint a böngésző fejlesztését végző America Online (AOL) megkezdte az alkalmazás következő változatának bétatesztelését.

Firefox alapokon

Az új változat már nem a Mozilla 1.7 alapjain nyugszik, hanem az egyre fejlettebb és sikeresebb böngészőre, a Firefoxra épül, melyet a Mozilla Foundation fejleszt. Az új változat ezért teljesen megújult kezelőfelülettel, és a már eddig is ismert funkciók garmadájával rendelkezik majd, például a felbukkanó ablakok tiltásával vagy az űrlapok automatikus kitöltésével.

Az egyre népszerűbb, nyílt forrású Firefox -- korábban Firebird -- webböngészőt fejlesztő Mozilla Foundation nagyszabású tervekkel rendelkezik a jövő évre, az internetezők 10 százalékát szeretné magához csábítani. A szoftver mellett szól, hogy biztonságosabb és gyorsabb is, mint az Internet Explorer.

Az elmúlt hónapokban -- részben az Internet Explorerrel kapcsolatos biztonsági problémák miatt -- érezhetően nőtt az érdeklődés a Mozilla Firefox iránt. A 0.9-es változatot három hónapon belül 6,5 millióan voltak kíváncsiak, a legújabb, 1.0-s verzió előzetes változatát pedig mindössze egy hónap alatt ötmillió internetező töltötte le.

Bővülő funkciók

A Netscape új változata a Firefox újabb verzióihoz hasonlóan RSS-olvasó modullal is rendelkezik majd. Az RSS modul által biztosított LiveBookmark szolgáltatás -- mely az RSS formában közvetített híreket folyamatosan frissített könyvjelzőként képes kezelni -- az egyik legkellemesebb funkciója a Firefox böngészőnek.

A Netscape legújabb, 7.2-es változata augusztusban jelent meg, azonban csupán apró változtatásokat, hibajavításokat tartalmazott a 2002-ben megjelent 7.0-s változathoz képest. Az AOL szinte teljesen leállt a fejlesztéssel, korábban 50 alkalmazottól vált meg, akik a böngészőt fejlesztették. A Firefox alapokra épített, még ma is neves és népszerű Netscape azonban nagy eséllyel veheti fel a versenyt az Internet Explorerrel.

Multimilliárdok a semmiért

A webböngészők "piacát" egykoron magas fölénnyel vezető Netscape ma már csak sereghajtó. A Netscape Navigator 1.0 1994-ben jelent meg, és a szoftver egyeduralkodó volt a böngészők közt 1995-ben, amikor a vállalat tőzsdére vonult. 1998-ban a Netscape és az IE még fej-fej mellett harcolt a felhasználók kegyeiért, amikor az AOL bejelentette vásárlási szándékát.

Az internet-robbanás mértékére jellemző, hogy a bejelentéskor 4,3 milliárd dollár értékű részvénycserés üzlet a tényleges tranzakció lezárásakor már 8,98 milliár dollárba került az AOL-nak. A Netscape az AOL védőszárnyai alatt azonban egyre jobban háttérbe szorult, ugyanis az internetszolgáltató óriásvállalat egyre kevésbé támogatta a fejlesztést és az Internet Explorer hamarosan átvette az uralmat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.