:

Szerző: Budai Péter

2004. november 10. 13:36

Bővített Internet Explorer még a Longhorn előtt?

[Microsoft Watch/HWSW] A Microsoft már vizsgálja annak a lehetőségét, hogy böngészőszoftverét további bővítményekkel lássa el. Az biztosnak látszik, hogy teljesen új változat kiadását a vállalat nem tervezi.

Nem lesz új Internet Explorer verzió 2006-ig

A Microsoft azt a kérdést, hogy lesz-e új Internet Explorer (IE) verzió a Longhorn 2006-os megjelenése előtt, egyszerűen elhárította; a válaszuk erre mindössze annyi volt, hogy nincs tervbe véve új IE változat kiadása a köztes időszakban. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy várhatóak-e újdonságok az IE jelenlegi kiadásához a következő két évben, már egészen eltérő válasz érkezett.

"Már vizsgáljuk, hogy tudjuk-e használni a meglévő bővítési mechanizmusokat (amiket a független szoftverfejlesztők is használnak) az IE új képességeinek kifejlesztésére" -- ismertette a helyzetet Gary Schare, a Microsoft Windows termékmenedzseri csoportjának vezetője.

Schare nem vállalkozott arra, hogy a lehetséges új képességek közül akár csak egyet is megnevezzen. Az IE felhasználói számára a legfontosabb újításokat a több oldal együttes böngészése (tabbed browsing), a beépített RSS-olvasási lehetőség és a legfrissebb CSS (Cascading Style Sheet) szabványnak való megfelelés jelentené.

További bővítmények azonban várhatóak

A Microsoft már eddig is több API-t (Application Programming Interface) készített az Explorerhez, amivel a böngésző bárki által programozás segítségével testre szabható, és igény szerint saját modulokkal bővíthető. Az Internet Explorer API-ja XML és DHTML (Dinamikus HTML) kezelésére is képes -- tudatták a vállalat illetékesei.

Számtalan programozó és fejlesztőcég készít a Microsoft böngészőjéhez kiegészítéseket, és gyakran alapul használják az IE platformot más, HTML-megjelenítéssel kapcsolatos megoldások kifejlesztéséhez is. A weben például rendkívül hamar találhatunk bloggoló, kereső és RSS-aggregátor bővítményeket.

A Microsoft nemrég egységes felületet adott a különféle bővítmények felkutatására a Windows Marketplace weboldalon, ami a vállalat saját online boltjaként működik. Ennek keretében akár Windows futtatására alkalmas hardvereket, szoftvereket, továbbá szolgáltatásokat is vásárolhatunk a Microsofttól, valamint más cégektől.

Már most kilenc különböző böngésző érhető el a Windows Marketplace oldalairól, amelyek mind a Microsoft megoldásait használják a webes tartalom megjelenítésére. Ugyanezt teszi az America Online is a soron következő AOL böngészőjében. A Microsoft stratégiája az alternatív böngészők és a saját platformjára készített bővített változatok ellen már kezd kibontakozni, ahogy elterjedésük egyre jelentősebbé válik.

Integrált böngésző a Longhornban

Schare elmondta, hogy a Microsoft továbbra is kiemelten kezeli a böngésző biztonsági hibáinak javítását, és támogatja a fejlesztők munkáját, hogy újabb kiegészítő modulok készüljenek el. A vállalatra vár az a feladat is, hogy az Internet Explorer valóban szerves részévé válhasson a Longhorn operációs rendszernek.

A Microsoft Internet Explorer jelenleg a böngészőpiac 93 százalékát uralja. Ez az arány az elmúlt hónapokban észrevehetően, de nem jelentősen csökkent, ami leginkább a Mozilla Firefox hatásával magyarázható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.