:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 19. 11:22

Hétfőn jelenik meg az utolsó Alpha processzor

A Hewlett-Packard hétfőn dobja piacra legújabb és egyben legutolsó Alpha processzorát, az EV7z jelű chipet. Az EV7z a jelenleg is kapható EV7 chip 1,3 GHz-es órajelű változata, a lapka elsőként a 64 processzoros HP AlphaServer GS1280 szerverben lesz elérhető.

A Hewlett-Packard hétfőn dobja piacra legújabb és egyben legutolsó Alpha processzorát, az EV7z jelű chipet. Az EV7z a jelenleg is kapható EV7 chip 1,3 GHz-es órajelű változata, a lapka elsőként a 64 processzoros HP AlphaServer GS1280 szerverben lesz elérhető.

Az Alpha chipek története 1988-ig vezethető vissza, az első Alpha-alapú rendszerek szállítása pedig 1992-ben kezdődött meg, ezek voltak az első "igazi" 64 bites számítógépek. A fejlesztő Digital Equipment Corporation eredeti tervei szerint az Alpha életciklusa 25 év lett volna, amit a termékcsalád becsülettel ki is töltött. Noha a HP a továbbiakban nem kíván új Alpha processzorokat piacra dobni, az ilyen rendszerek üzemeltetetőinek nem kell aggódnia, a cég ugyanis 2006-ig még árul Alpha számítógépeket és 2011-ig nyújt támogatást hozzájuk.

Szakértők egyetértenek abban, hogy az Alpha processzor, és a ráépülő szerverek megelőzték korukat és részben ez okozta azt, hogy kiváló műszaki paramétereik ellenére a számítógépek sosem értek el átütő piaci sikert. A szerverek túl sokba kerültek és relatív kevés alkalmazás készült rájuk, így csupán speciális felhasználási területeken terjedtek el szélesebb körben. Ez vezetett ahhoz, hogy a Microsoft Windows 2000 a tervek ellenére végül mégsem jelent meg Alpha platformon, amely újabb szög volt az Alpha koporsójába. Természetesen a felhasználók továbbra is használhattak OpenVMS-t vagy Tru64 UNIX-ot.


HP AlphaServer GS1280

A kegyelemdöfést aztán a Compaq adta meg az Alphának. A vállalat 1998-ban vásárolta fel a Digital Equipment Corporationt, majd 2001-ben közölte, hogy leállítja az Alpha chipek fejlesztését és nagyvállalati szervereit Intel Itanium alapokra helyezi át. 2002-ben a Compaq a HP tulajdonába került. Az Alpha chipek tervezőmérnökei az Intelhez igazoltak át, ahol következő generációs Itanium processzorokon dolgoznak. A tervezőcsapat első munkája a Tukwila kódnevű lapka lesz, amely várhatóan 2006-ban jelenik meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.