:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 2. 14:48

Önkormányzati szoftverek minősítése

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) e-önkormányzat Ágazati Stratégiában megfogalmazott célok elérése érdekében célul tûzte ki az önkormányzatok támogatását. Ennek érdekében a TÖOSZ külsõ szakértõk bevonásával kidolgozott egy minõsítõ rendszert, melynek segítségével a hazai piacon elérhetõ önkormányzati informatikai alkalmazásokat kívánja értékelni.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) e-önkormányzat Ágazati Stratégiában megfogalmazott célok elérése érdekében célul tûzte ki az önkormányzatok támogatását. Ennek érdekében a TÖOSZ külsõ szakértõk bevonásával kidolgozott egy minõsítõ rendszert, melynek segítségével a hazai piacon elérhetõ önkormányzati informatikai alkalmazásokat kívánja értékelni.

A minõsítési rendszer célja ajánlások kidolgozása mind a helyi önkormányzatok számára, mind pedig az alkalmazásokkal foglalkozó fejlesztõ és szolgáltató szervezetek számára az e önkormányzat (és ezen keresztül a MITS és az EU eEurope2005 akció-programjai, KEIR) messzemenõkig történõ figyelembe vételével annak érdekében, hogy minõségileg megfelelõ, az önkormányzatok funkcionális igényeit magas szinten kielégítõ és technikai megoldásaikat tekintve is korszerû, "jövõálló" alkalmazások kerülhessenek kiválasztásra, bevezetésre, illetve kifejlesztésre. Olyan alkalmazások, amelyek valóban képesek megfelelõen támogatni a helyi önkormányzatokat, illetve a településeket és a térségeket a fentiekben bemutatott célok elérése érdekében.

A minõsítési rendszer célkitûzéseinek integráns része az átfogó és magas szinten integrált alkalmazások elterjedésének támogatása, vagyis azon alkalmazásoké, amelyek minél több, integrált módon együttmûködõ alrendszert foglalnak magukban, ezáltal csökkentve a jelenleg széles körben elterjedt, de a mai kor minõségi, alkalmazási követelményeinek már nem megfelelõ "szigetrendszerek" használatát.

Az EU és a hazai információs társadalom célkitûzéseivel összhangban a minõsítési rendszer bevezetésének nem célja a (hosszabb távú) papír-alapú mûködés támogatása, amely -- egyéb számottevõ hátrányok mellett -- növeli a papírhulladék-képzõdést, és ezzel ellentétes például az EU-s (és hazai) környezetvédelmi célkitûzésekkel is. Cél viszont a magas szintû elektronikus ügyintézési (e-ügyintézési) és információs szolgáltatások bevezetésének támogatása, és ezzel az ügyintézés tér-és idõkorlátainak csökkentésének, illetve kiküszöbölésének elõsegítése, az önkormányzatok szolgáltató jellegének erõsítése támogatása, az esélyegyenlõség biztosításával kapcsolatos, valamint a környezetvédelmi szempontok érvényesülése elõsegítése.

Összefoglalva célunk tehát azon alkalmazások elterjedésének, illetve megvalósításának a támogatása, elõsegítése, amelyek a jövõbeni funkcionális, technológiai és minõségi követelményeket egyaránt képesek megfelelõ szinten kielégíteni s így alkalmazásuk valóban komoly segítséget jelenthet a helyi önkormányzatok számára.

Az Európai Unió számos országában mûködnek már széles körben elfogadott, önkormányzati informatikai alkalmazásokat minõsítõ rendszerek (pl. Ausztria: e-government Gütesiegel, Németország: DOMEA). A TÖOSZ által kidolgozott minõsítési rendszer célja az elõzõekben leírtak mellett az, hogy -- tekintettel Magyarország EU-csatlakozására -- biztosítsa a kompatibilitást ezen külföldi rendszerekkel. A kompatibilitás biztosítása azt jelenti, hogy valamely külföldi minõsítõ rendszerben megfelelõnek minõsített alkalmazás a magyarországi honosításával automatikusan megkapja a minõsítést, amennyiben természetesen a fejlesztõ cég jelöli azt a hazai minõsítésre. A minõsítési rendszer kialakításának és kompatibilissé tételének távolabbi célja emellett az, hogy a magyarországi önkormányzati informatikai alkalmazások is megfeleljenek más EU tagország belsõ minõsítési rendszerében is.

Az általános célokból következõen a minõsítési rendszer ajánlásokat dolgoz ki az önkormányzatok számára az informatikai rendszerük kialakításához, vagy korszerûsítéséhez, segítve õket abban, hogy:

  • minõségileg megfelelõ alkalmazásokat válasszanak ki;
  • az önkormányzati funkciókat megfelelõen lefedõ, minél inkább integrált alkalmazások kerüljenek kiválasztásra;
  • biztosíthassák az egységes felhasználások támogatását;
  • olcsóbb alkalmazásba vételt érhessenek el;
  • olcsóbb üzemeltetést érhessenek el;
  • a mindenkori hatályos elõírásokat, rendeleteket, jogszabályokat betartó alkalmazások kerüljenek bevezetésre;
  • biztosítva legyen a változtatások egységes átvezetése;
  • támogatva legyen az egyedi igények kielégítése;
  • a magyar nyelv használatát támogató alkalmazások kerüljenek bevezetésre;
  • felhasználóbarát alkalmazások kerüljenek bevezetésre;
  • a nyílt szabványokon alapuló megoldások támogatása biztosított legyen;
  • a szabad forráskódú rendszerek támogatása biztosítva legyen;
  • biztosítva legyen a technikai környezetnek való megfelelés;
  • biztosítva legyen a technikai változások követése.

    A minõsítésre pályázhatnak olyan önálló jogi személyiségek, gazdasági és közhasznú társaságok, intézmények, illetve önkormányzati társulások, melyek az E-önkormányzat megvalósítását támogató informatikai alkalmazást fejlesztenek, illetve azt forgalmaznak. A minõsítésre egy szervezet több alkalmazással is jelentkezhet, de a pályázó határozza meg, hogy ezek egy pályázatként -- pl. integrált, vagy integrálható rendszerként --, vagy önálló alkalmazásokként kerüljenek minõsítésre.

    A minõsítés során a pályázók és az alkalmazások kétfordulós értékelési folyamatban vesznek részt. Az elsõ fordulóban a pályázó szervezet, illetve az ajánlott alkalmazás alkalmasságának felmérése a cél. Az alkalmazás elõzetes áttekintéséhez a pályázónak rövid, maximum 3 oldalas összefoglaló dokumentumban kell leírnia a pályázni kívánt rendszer mûködését, funkcionalitását, környezetét, valamint azt, hogy a minõsíteni kívánt rendszer funkcionalitása alapján melyik alrendszer(eke)t valósítja meg.

    A minõsítési rendszerben történõ értékelés rendszerenként 300 ezer forintba kerül, melyet a pályázat beadása elõtt a TÖOSZ számlájára át kell utalni. Ez az összeg fedezi a minõsítésnek, illetve a kapcsolódó adminisztrációnak a költségeit. Az összeg befizetésérõl szóló banki igazolást a pályázathoz csatolni kell, ez alapfeltétele a minõsítési rendszerben történõ regisztrációnak. A pályázni kívánt rendszert a minõsítést végzõ szakemberek mûködés közben, bemutató keretében is megvizsgálják. A minõsítés folyamatosan, a jelentkezõk számától függõen történik. A minõsítõ rendszer paraméterei, folyamata, elõírásai évente felülvizsgálatra kerülnek.

    A minõsítés mindig az adott alkalmazás adott verzió-sorszámú változatára, valamint az annál magasabb sorszámú verzióira vonatkozik. A pályázó határozza meg, hogy az adott alkalmazásnak melyik az a legalacsonyabb verzió-száma, amelyikre (illetve amelyiktõl fölfelé, a magasabb verzió-számok irányába) a minõsítést kéri. A minõsítés az ennél alacsonyabb sorszámú verziókra nem vonatkozik, nem érvényes. A minõsítés után fejlesztett újabb verziókat csak újabb pályázati jelentkezés után lehet minõsíttetni.

    A minõsítés során referenciaként azokat és csak azokat a referenciákat szabad figyelembe venni, amelyek a pályázó által megadott, azaz a minõsítendõ verzió-sorszámmal megegyeznek, vagy annál magasabb verzió-sorszámúak. Természetesen nem vehetõk figyelembe a minõsített verziónál alacsonyabb sorszámú referenciák, hiszen azokra a minõsítés nem vonatkozik.

    Ha egy alkalmazás pl. három modulból áll, akkor csak az a referencia kaphat maximális pontszámot, ahol -- a fentieken túl -- mindhárom modul mûködik. Egy modul mûködése esetén a maximális pontszám egyharmad része, míg két modul mûködése esetén annak kétharmad része adható. Nem vehetõk figyelembe a minõsítésnél azon referenciák, ahol az alkalmazást még nem vezették be, vagy bevezették, de az adott önkormányzat bármely okból nem használja azt rendszeresen.

    A hazai referenciákon túl a minõsítés során figyelembe kell venni a külföldi referenciákat is. Tekintettel Magyarország EU-s csatlakozására, a bármely Európai Uniós tagállamban mûködõ referenciát a Magyarországon mûködõ referenciával azonos értékûnek kell tekinteni (beleértve a csatlakozásra váró országokat is) és ennek megfelelõen kell a minõsítés során figyelembe venni. Bármely más európai referenciát a hazai vagy a EU-s referenciákhoz képest 66 százalékosnak kell tekinteni, a további országokban mûködõ referenciákat a hazai és EU-s referenciákhoz viszonyítva 50 százalékkal kell figyelembe venni.

    Az alkalmazás megfelelt minõsítést szerez, amennyiben a funkcionális kritériumok értékelése során legalább egy alrendszerre megkapja a megfeleléshez szükséges pontszámot, ezen felül pedig az általános- és technika kritériumokra is megkapja az ott meghatározott minimális pontszámot. Amennyiben az általános- és technikai kritériumokra a pályázó alkalmazás megkapja a minimális pontszámot, akkor mindazon alrendszerekre megkapja a megfelelt minõsítést, amelyekre megszerezte a minimális pontszámot.

    Amennyiben egy alkalmazás az általános- és technikai kritériumokra nem kapja meg a minimálisan szükséges pontszámot, illetve ha egyetlen alrendszerben sem sikerült megfelelnie, akkor a minõsítése nem megfelelt. A nem megfelelt alkalmazások esetén a pályázókat részletesen tájékoztják a nem megfelelõ minõsítés indokairól, ezzel is elõsegítve, hogy az alkalmazást tovább lehessen fejleszteni az elvárt funkcionalitásnak és mûszaki elõírásoknak megfelelõen.

    Készült a TÖOSZ megbízásából

  • Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

    a címlapról

    Hirdetés

    Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

    2024. április 27. 03:38

    A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.