Szerző: Budai Péter

2004. július 27. 13:33

Elérhető a Microsoft SQL Server 2005 Beta 2

[eWeek/HWSW] A Microsoft kiadta az SQL Server 2005 második publikus bétaváltozatát. Az újdonságok közül a legfontosabb a 64-bites x86 platformok támogatása, valamint új biztonsági és adminisztrációs eszközök megjelenése.

[eWeek/HWSW] A Microsoft kiadta az SQL Server 2005 második publikus bétaváltozatát. Az újdonságok közül a legfontosabb a 64-bites x86 platformok támogatása, valamint új biztonsági és adminisztrációs eszközök megjelenése.

A redmondi vállalat több mint 300 ezer MSDN Universal és Professional előfizető számára teszi elérhetővé az SQL Server 2005 Beta 2 változatát. Az Express változat ezzel szemben mindenki számára elérhető. A béta 2 támogatja a Direct Connect Architecture technológiát használó AMD Opteron processzorokat és az Intel 64-bites kiegészítéssel ellátott processzorait is.

Az Express változat még mindig nem tartalmazza az adminisztrációs felületet (XM, Express Manager). Eric Feng, az SQL Server Express programmenedzsere elmondta, hogy az XM várhatóan az ősszel-év végén megjelenő harmadik béta változatban lesz csak elérhető, amit 6-12 hetente újabb frissítés követ majd. Más források az XM augusztusi megjelenéséről adtak hírt.

Az AMD Direct Connect Architecture megoldásának köszönhetően a memóriasávszélesség jelentősen növelhető, mivel a memória és az I/O csatornák közvetlenül a processzorhoz kapcsolódnak. Több processzor összekapcsolása hasonlóan hatékonyan oldható meg.

Tim Kelly, a Yukon egyik tesztere arról számolt be, hogy az Opteron támogatás következtében a 2-3 terabyte-os adatbázisokat 60-90 másodperces elérési idővel tudja használni a korábbi 5 perccel ellentétben.

"[Az AMD támogatás] örömünkre szolgál és nagy jelentőséggel bír, hiszen már megkezdtük a [Hewlett-Packard] 585 ProLiant szerverek beüzemelését. Amikor az alkalmazásunkat Intel 3,2 GHz-es Xeonon futtatuk, rosszabbul teljesített, mint most az 1,8 GHz-es Opteronon" -- ismertette Kelly. "Mind szeretnénk rátenni a kezünket a végleges termékre, hogy alaposabb teszteket végezhessünk és valódi teljesítményadatok birtokába jussunk."

A Yukon fejlettebb adatbázistükrözési képességekkel rendelkezik, és lehetővé teszi C# és Visual Basic .Net programozási nyelvekben írt kód futtatását tárolt eljárások formájában is. Az ez évben megrendezett TechEd konferencián a Microsoft bejelentette, hogy a Yukon új kódolási technikákat fog használni az adatkommunikáció során.

Az SQL Server 2005 Beta 3 várhatóan az év vége előtt jelenik meg -- tudatta Tom Rizzo, a Microsoft SQL Server termékmenedzsere. Az adatbázisszerver végleges változatának megjelenése a következő év első felében esedékes. Hivatalos források úgy tudják, nem lesz lényeges változás a béta 2 és 3 között, leginkább a stabilitás növelése és a bugok kijavítása várható.

Rizzo ugyanakkor hozzátette, hogy a Microsoft fejlesztőmérnökei azon fáradoznak, hogy az ActiveViews áprilisi bekebelezésével szerzett kimutatáskészítő motor is szerves része legyen az adatbázisszervernek. Ennek segítségével akár a Visual Studio kikerülésével is lehetséges komplex kimutatások elkészítése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról