Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Teljesen magyar GIMP

Rátonyi Gábor Tamás, 2004. július 19. 11:23
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megjelent a GIMP képszerkesztő program 2.0.3-as verziója. Önmagában nem is ez az igazán hírértékű, hanem hogy ez az első olyan verzió, melynek a kezelőfelülete és üzenetei egyaránt magyar nyelven szólnak a felhasználóhoz.

[HWSW] Megjelent a GIMP képszerkesztő program 2.0.3-as verziója. Önmagában nem is ez az igazán hírértékű, hanem hogy ez az első olyan verzió, melynek a kezelőfelülete és üzenetei egyaránt magyar nyelven szólnak a felhasználóhoz.

A programban -- mint a legutóbb megnyílt magyar nyelvű GIMP portál, a www.gimp.hu tájékoztat -- valamennyi üzenetet és a tippeket is lefordították, így a kezelőfelület után már ezek is magyarul olvashatók. A 2-es változat egyébként három évnyi fejlesztés eredményeként jelent meg idén márciusban, a most kiadott 2.0.3-as verzió pedig több mint egy tucat hibajavítást tartalmaz.

A -- különösen a Windows-felhasználók részéről -- méltatlanul mellőzött képszerkesztő program tudásában felveszi a versenyt az ismert nagyobb grafikai szoftverekkel, s azokkal szemben óriási előnye, hogy ingyenes. A program a szabad szoftverek népes családjába tartozik (neve a GNU Image Manipulation Program rövidítéséből adódik), létezik ugyan fizetős változata is, mely támogatást ígér, de a legtöbben az ingyen használható kiadást telepítik. A program Linux, Windows és Macintosh OSX platformra egyaránt letölthető.

Nem csekély a magyar nyelvű, GIMP-pel foglalkozó weboldalak, dokumentációk száma sem. A már korábban említett, nemrég indult www.gimp.hu mellett valamivel tartalmasabb a gimp.linuxuser.hu címen elérhető portál, de létezik -- legalábbis a még mindig nem elfeledett 1-es verzióhoz kiadott -- magyar nyelvű kézikönyv is, mely ezen a linken érhető el. Nem mellesleg a GIMP felhasználók számára számos magyar nyelvű fórum és levelezőlista is rendelkezésre áll.

A GIMP hivatalos honlapja a www.gimp.org címen található, a Windowshoz letölthető ingyenes verziót kicsit kalandos megtalálni, ezért ezzel a linkkel segítünk.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.