:

Szerző: Budai Péter

2004. június 22. 13:47

Egyre több a spekuláció a Microsoft pénzügyi terveivel kapcsolatban

[CNN Money] Egyre több gazdasági szaklapot foglalkoztat, hogy mit akar kezdeni a Microsoft a rendelkezésére álló 56 milliárd dollárral. Gazdasági és IT elemzők egyöntetűen további vállalatok bekebelezését látják időszerűnek.

[CNN Money] Egyre több gazdasági szaklapot foglalkoztat, hogy mit akar kezdeni a Microsoft a rendelkezésére álló 56 milliárd dollárral. Gazdasági és IT elemzők egyöntetűen további vállalatok bekebelezését látják időszerűnek.

A pletykák hátterében tények és tendenciák állnak: a nemrégiben beismert SAP-Microsoft összeolvadásról folytatott egyeztetés sokakat meglepett, és jónéhány kisebb vállalatirányítással és integrációval foglalkozó vállalatot meg is rémített. A közvélemény kialakulásában szerepet játszik az Oracle lavírozása is, mivel a vállalat a PeopleSoft felvásárlásának esetleges kudarca után sem adja föl terjeszkedési terveit, és más, hasonlóan képzett szakemberekből álló szoftvercégeket céloz meg, mint például a Siebel, vagy a BEA.

A Microsoft SAP-vel történő összeolvadásnak jelentősége nem elhanyagolható, mivel a legalább 50 milliárd dollár értékűre becsült német szoftvergyártó és a Microsoft együtt jelentős előnybe kerülhetne a vállalati szoftverek piacán. Ugyanakkor semmi sem mutat arra, hogy a tárgyalások folytatódnának, és a két vállalat feladná függetlenségét.

Egyes elemzők a Siebelt látják még reális célpontnak. A Siebel szintén a vállalatirányítás területén jeleskedik, piaci értéke 5,7 milliárd dollár körül mozog. A vállalt már korábban is közeli kapcsolatban volt a Microsofttal, és folyamatosan fejlesztenek szoftvereket a Microsoft .Net technológia köré. Azonban ez a lépés amiatt tűnhet valószínűtlennek, mert Tom Siebel személyesen ajánlotta fel vállalatát Larry Ellisonnak, az Oracle első emberének, aki a PeopleSoft-akvizíció kudarca esetén szinte biztosan élni fog a lehetőséggel.

Más elemzők úgy vélik, hogy a Microsoft a biztonság javítása érdekében vírusirtással és hálózati védelemmel foglalkozó vállalatokat fog felvásárolni. Ennek alátámasztására szolgálhat, hogy a Microsoft már megvásárolt egy kisebb román virusírtó céget. A Network Associates, a McAfee vírusirtó alkalmazásokat is készítő vállalat lehet a következő, ideális célpont -- mutattott rá Richard Williams, a Garban Institutional Equities kutatási és szoftverpiaci elemzőcsoportjának igazgatója. Véleménye szerint a Symantec felvásárlása kevésbé valószínű, mivel értéke közel ötszöröse a Network Associates-ének, ami jelenleg 2,8 milliárd környékére tehető.

Drake Johnstone, a Davenport & Co elemzője a Check Point Software-t tartja értékesebbnek a Microsoft számára, akik főként VPN (Virtual Private Network), és tűzfaltechnológiákra specializálódtak, és piaci értékük 6,4 milliárd dollár.

Johnstone szerint az sem kizárt, hogy a Microsoft a játékipar újabb szereplőjét szeretné megszerezni, hogy Xbox konzoljára minél több saját fejlesztésű szoftverrel tudjon jelentkezni. A lehetőségek között felmerült az Activision, és a THQ neve is. Az Electronic Arts felvásárlása viszont könnyen antitröszt eljáráshoz vezethetne, így ennek esélye nagyon kicsi.

Eddig soha nem volt jellemző a Microsoftra, hogy nagyobb cégek felváráslásával foglalkozott volna, ezért az elemzői vélemények meglehetősen egyoldalúnak, és egyes esetekben átgondolatlannak tűnnek. Sokkal valószínűbb, hogy a vállalat a kibocsátott részvények egy jelentősebb részének visszavásárlását tekinti majd követendőnek.

A vélemények a részvények visszavásárlásával kapcsolatban is elég eltérőek. Egyesek olyan merész elképzelésekkel állnak elő, hogy a Microsoft 100 millárd dollár értékben vásárolna vissza részvényeket, és ehhez kölcsönhöz is folyamodna.

A Microsoft részvényárfolyama az elmúlt évben elég bizonytalanul mozgott a 24-30 dollár közötti intervallumban, de az utóbbi hónapokban egyértelmű növekedés figyelhető meg. A részvények visszavásárlásának hatására az osztalék mértéke ismét jelentősen növekedhetne. Rick Sherlund, a Goldman Sachs elemzője úgy véli, hogy 10 milliárd dollár értékű részvény-visszavásárlás esetén az osztalék a 2005-ös pénzügyi évre vetítve 2,5 centtel nőne részvényenként.

Bill Gates 1995-ben megjelent könyvében (The Road Ahead) megírta, hogy úgy szeretné irányítani a Microsoftot, hogy mindig legyen elegendő pénzügyi tartalék arra az esetre is, ha egy éven keresztül senki sem fizet a vállalatnak. Ennek az esélye természetesen nullához igencsak közel áll, de a hozzáállás ellentétben áll a merészebb elemzői véleményekkel.

A Microsoft szóvivője nem kívánt reagálni a spekulációkra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.