:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 6. 12:17

Egyszerűbben használható noteszgépeket ígér a Windows Longhorn

A következő generációs, Longhorn kódnéven ismert Windows operációs rendszerbe számos olyan funkció kerül, amely a noteszgépek használatát teszi egyszerűbbé. A Microsoft feltett célja, hogy a számítógépeket olyan egyszerűen lehessen kezelni, mint a szórakoztató-elektronikai eszközöket.

A következő generációs, Longhorn kódnéven ismert Windows operációs rendszerbe számos olyan funkció kerül, amely a noteszgépek használatát teszi egyszerűbbé. A Microsoft feltett célja, hogy a számítógépeket olyan egyszerűen lehessen kezelni, mint a szórakoztató-elektronikai eszközöket.

A WinHEC rendezvényen elhangzottak szerint a redmondi vállalat azt vizsgálja, miként lehet az operációs rendszerben egy olyan felhasználói felületet létrehozni, ahonnan egyből el lehet érni a gépen tárolt filmeket, zenéket és más multimédiás állományokat. Még az is lehetséges, hogy az egyszerű használat érdekében e felhasználói felület eléréséhez be sem kell jelentkezni az operációs rendszerbe.

"Azt vizsgáljuk, hogy tehetjük a dolgot igazán gyorssá" -- mondta Matti Suokko, a Microsoft Mobil PC részleg üzletfejlesztési vezetője, aki a WinHEC konferencián egy Tablet PC-kkel kapcsolatos előadást tartott. Suokko elmondta, hogy a Longhorn a korábbi Winddows-változatoknál számos tekintetben hoz újdonságokat, például kibővített támogatást biztosít a többképernyős rendszerekhez és az ad-hoc vezeték nélküli hálózatokhoz.

Suokko szerint a Microsoft célja, hogy a jelenleginél lényegesen egyszerűbb legyen a több kijelzővel rendelkező rendszerek használata. A Longhornt futtató noteszgépekhez egyszerűen kapcsolható külső monitor. "Ez ma még elég bonyolult" -- mondta Suokko. Elemzők szerint a többkijelzős rendszerek fejlettebb támogatása elsősorban a vállalati felhasználók számára lehet vonzó, amelyek egyre nagyobb számban vesznek alkalmazottaiknak notebook PC-ket, a notebookkal dolgozók azonban gyakran kapcsolják számítógépüket a nagyobb méretű asztali monitorokra.

A több kijelzős megoldások nem feltétlen azt jelentik, amelyekre ma asszociálnánk, vagyis egy olyan számítógépet, amelyhez két monitor csatlakozik. A Longhorn a hírek szerint már támogat olyan notebookokat, amelyek a széthajtható mobiltelefonokhoz hasonlóan két kijelzővel rendelkeznek. Korábban az Intel mutatott be egy olyan koncepció-notebookot, amelynek külső kijelzőjén egyszerűen elolvashatók a beérkezett emailek, a határidőnapló bejegyzései, vagy a vezeték nélküli hálózat elérhetőségére vonatkozó adatok.


A Longhorn felhasználói felülete

A Longhornban helyet kaphat egy "mobility center" nevű szoftver, amely egy helyen tartalmazza az energiakatarékos funkciók, a kijelzők és a hálózat beállításait. Különféle környezeti beállítások hozhatók létre attól függően, hogy a felhasználó hol szerené használni gépét, például külön profil hozható létre repülőgépes munkához vagy prezentációk tartásához. Ma ezeket a beállításokat ma még külön-külön kell beállítani -- mondta Suokko. A "mobility center" koncenpciója hasonló a Windows XP második javítócsomagjában debütáló szoftverhez, amely egy helyen tartalmazza a számítógép összes, biztonsággal kapcsolatos beállítását.

A Tablet PC-kkel kapcsolatos újítás a továbbfejlesztett kézírásfelismerés. Jelenleg a Microsoft megoldása a bevitt betűket a letárolt minták millióival hasonlítja össze, a Longhorn azonban már valószínűleg öntanuló kézírásfelismerő rutint tartalmaz. Az új Windowsban ráadásul már nem csak a szöveges alkalmazásokban lehet kézírásfelismerést használni, hanem akár fájlneveknél is. A szoftverben emellett bevezetésre kerülnek "gesztusok" is, azaz a felhasználó a toll bizonyos mozdulataihoz tetszés szerinti parancsot rendelhet, ezzel kényelmesebbé teheti a szoftverek használatát.

A Microsoft képviselője hangsúlyozta, hogy az említett szolgáltatások fejlesztése még csak kezdeti stádiumban van és egyáltalán nem biztos, hogy jelenlegi formájukban megtalálhatóak lesznek a Longhornban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.