:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 22. 14:35

Új noteszgép az Albacomp kínálatában

Stacy Smith
Stacy Smith
Az Albacomp Rt. és az Intel Magyarország a mai napon közös sajtótájékoztatón jelentette be az Albacomp legújabb, Intel Centrino alkatrészcsaládra épülő notebookját, az Activa Mobil Light számítógépet. Stacy J. Smith, az Intel EMEA régiójának alelnöke és Deme Csaba az Albacomp kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettese emellett ismertette a mobil számítástechnika nemzetközi és hazai helyzetét, főbb fejlődési irányait.

2004 végére a vezeték nélküli hot spot-használók száma várhatóan 30 millióra nő, ami háromszorosa a 2003-as év 9,3 milliós adatának. Az Intel mára világszerte megközelítőleg 30 ezer nyilvános hot spotot vizsgált be és 2004 végéig több mint 10 ezer további hot spot ellenőrzését tervezi -- mondta el Smith. Az Intel-vezető becslései szerint 5 év múlva világszerte 70 millióan használják majd a vezeték nélküli szolgáltatásokat.

Emlékezetes, hogy az Intel tavaly márciusban jelentette be vezeték nélküli hálózati vezérlőt is tartalmazó Centrino alkatrészcsaládját a noteszgépek számára. Ez olyan lökést adott a nyilvános hozzáférési pontok terjedésének, amire senki sem számított. Smith elmondása szerint a Centrino-érát megelőzően Londonban összesen 2 nyilvános hot spot létezett, ma már számuk megközelíti a 2 ezret. Az EMEA régióban mintegy 8 ezer bevizsgált hot spotot tartanak nyilván.

Az Intel számításai szerint 2004-ben a hordozható számítógépek eladási aránya a teljes PC-piachoz viszonyítva világszerte hozzávetőlegesen 30 százalék lesz. A notebook eladások nagymértékben megnőnek, a leggyorsabban növekvő szegmenst a végfelhasználói vásárlások jelentik majd. 2003 és 2004 között a kelet-közép-európai és afrikai régióban rendkívül nagy arányú, évi 40 százalékos növekedést mutatott a notebook eladások aránya.

2003-ben a magyar piacon a noteszgépek aránya már több mint 21 százalékot tett ki, az idén az arány várhatóan eléri a 25 százalékot. Becslések szerint a mobil számítógépek magyarországi piaca idén mintegy 30 százalékkal nő, s a tervezett értékesítési darabszám meghaladja a 80 ezret. Az Albacomp az idén mintegy 7 ezer noteszgép eladásával számol, tavaly a vállalat 3600 notebookot adott el.

"Magyarországon inkább üzleti célból használják a notebookokat, és jellemzően a desktop gépeket váltják ki egy-egy új noteszgép vásárlásakor, így ma még nem a mobilitás szempontjai az elsőrendűek. Az erős CPU és videovezérlő a legfontosabb a magyar vásárlóknak, ezután következik a súly, a méret, és az akkumulátor használati ideje" -- mondta Deme Csaba. "A Centrino jelenti a jövőt, de a magyar vásárlási és felhasználási szokásokat nézve tényleg csak a jövőt. 2004 végére várjuk, hogy a vevői szokások megváltozzanak" -- tette hozzá Deme, aki szerint a magyar piac hagyományosan mintegy fél év lemaradásban van a nyugat-európai vagy amerikai piachoz képest.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.