:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 8. 15:29

Hamarosan Európában is elérhetők lesznek a legnépszerűbb internetes zeneboltok

Rob Glaser
Rob Glaser
A RealNetworks egy éven belül Európában is elindítja Rhapsody névre keresztelt internetes zeneszolgáltatását -- nyilatkozta a Financial Times üzleti lapnak Rob Glaser, a RealNetworks elnök-vezérigazgatója. "Mostantól számított hat hónap és egy év között valószínű" -- mondta Glaser.

Az internetes médiavállalat vezetője rámutatott, hogy Európában csak akkor van értelme az internetes zeneboltok megnyitásának, ha a jogvédő szervezetek hatékonyan visszaszorítják az illegális fájlcserét. "A fájlcserélők elleni fellépésnek a következő hónapokban egyre keményebbnek kell lennie. Már látjuk az első jeleit ennek" -- mondta Glaser, aki szerint az európai felhasználók túlságosan megszokták, hogy a zenéket ingyen megszerezhetik.

A pletykák szerint nem csak a RealNetworks Rhapsody, hanem az Apple iTunes Music Store, valamint az ősszel az Egyesült Államokban legális szolgáltatásként újraindult Napster is hamarosan elérhetővé válik az európai felhasználók számára. Glaser szerint a RealNetworks előnyben van a vetélytársakkal szemben, ugyanis a Rhapsody keretén belül csekély havi előfizetési díjért tetszőlegesen sok dalt lehet meghallgatni, az iTunes vagy a Napster esetében azonban minden dalért fizetni kell. A RealNetworks vezetője úgy véli, ez a modell magasabb nyereséggel kecsegtet.

A Rhapsody felhasználói havi 9,95 dollárért akárhány dalt meghallgathatnak, letöltéskor azonban dalonként 79 centet kell fizetniük. Az iTunes Music Store és a Napster 99 centért kínálják a dalokat.

Glaser természetesen reagált az Európai Bizottság által a Microsoft ügyében hozott ítéletre is. A médialejátszó szoftverek piacán a Microsoft egyik legnagyobb ellenlábasának számító RealNetworks vezetője üdvözölte az EB döntését, amely szerint a redmondi cégnek olyan Windowst is piacra kell dobnia, amely nem tartalmazza a Media Player szoftvert. Glaser szerint ez remek lehetőséget teremt a RealNetworks számára, ugyanakkor elsősorban a PC-gyártóknak és a felhasználóknak kedvez. Glaser elmondta, hogy cége jelenleg is tárgyal néhány jelentős PC-gyártóval arról, hogy telepítsék a RealOne Playert gépeikre.

Amint az ismert, a RealNetworks korábban 1 milliárd dollárra perelte be a Microsoftot azt állítva, hogy a remondi vállalat az operációs rendszerek piacán meglevő monopolhelyzetét illegálisan használta fel arra, hogy megkaparintsa az internetes médiapiacot. Glaser úgy véli, az Európai Bizottság ítélete megerősíti a RealNetworks álláspontját.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.