Szerző: Ady Krisztián

2004. február 11. 12:47

Foveon X3 képérzékelő szenzort alkalmaz legújabb digitális fényképezőgépében a Polaroid

[Clubic.com, dpreview.com] A Foveon sajtóközelményben jelentette be, hogy a Polaroid hamarosan Foveon X3 képérzékelőjére épített kompakt, point-and-shoot digitális fényképezőgépet dob majd piacra. A Polaroid a második gyártó a professzionális vázakat készítő Sigma után, mely Foveon chipet alkalmaz digitális készülékében.

[Clubic.com, dpreview.com] A Foveon sajtóközelményben jelentette be, hogy a Polaroid hamarosan Foveon X3 képérzékelőjére épített kompakt, "point-and-shoot" digitális fényképezőgépet dob majd piacra. A Polaroid a második gyártó a professzionális vázakat készítő Sigma után, mely Foveon chipet alkalmaz digitális készülékében.

A Foveon X3 technológia lényege, hogy a képérzékelő felületen a vörös-kék-zöld fényérzékelő képpontok nem egymás mellett, hanem egymás felett-alatt helyezkednek el, tehát a hagyományos CCD és CMOS érzékelőkkel szemben az X3 minden képpontban képes a teljes RGB színadatok regisztrálására. Az így kapott kép teljesen zavarmentes lehet és lényegében 3x annyi színinformációt tartalmazhat, mint a hagyományos szenzorokkal előállított kép.

A Polaroid x530 típusjelzésű digitális fényképezőgépe az X3 szenzor speciálisan kompakt fényképezőgépekbe fejlesztett 5M változatát alkalmazza majd, melynek maximális felbontása 1420 x 1060 pixel. Ez a felbontás megfelel egy 3-4 megapixeles hagyományos szenzor effektiv, valódi felbontásának.

A Foveon X3 érzékelővel 640 x 480 pixeles RGB videoállományok is rögzíthetőek akár 30 kép/másodperces sebességgel. A Polariod digitális fényképezőgépének óriási előnye, hogy a Sigma Foveon megoldásával ellentétben nem a hatalmas méretű RAW, hanem JPEG képek készítésére lesz alkalmas, ezért kisebb méretű memóriakártyára is rengeteg kép rögzíthető majd.

A Canon PowerShot A70 modellre hasonlító Polarid digitális fényképezőgép 400 eurós áron kerül majd a boltokba június folyamán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról