:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 26. 12:13

A Microsoft és az ENSZ együttműködik a fejlődő országok felzárkóztatása érdekében

Bill Gates
Bill Gates
Az ENSZ Fejlesztési Programja (United Nations Development Programme, UNDP) és a Microsoft bejelentette, hogy technológiai partneri kapcsolatra lépett egymással. Ennek célja olyan információs és kommunikációs technológiai projektek megtervezése és kivitelezése, amelyek közelebb viszik a fejlődő országokat az ezredfordulós fejlesztési célkitűzések (Millennium Development Goals) megvalósításához.

A szerződést a Világgazdasági Fórum 2004. évi közgyűlésén, Davosban jelentette be Mark Malloch Brown, az UNDP igazgatója, valamint Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke. A Microsoft és az UNDP együttműködve dolgozik majd világszerte a fejlődő országok lehetőségeinek növeléséért: közösségi oktatóközpontokban technológiai oktatást biztosít fiataloknak és felnőtteknek.

A szakképzésre, a tananyagra és a tantervre kiterjedő partneri kapcsolat tovább szélesíti az UNDP fejlesztőmunkájának hatókörét, elősegíti, hogy a világ legsürgetőbb fejlesztési problémáira kreatív, a technológián alapuló megoldásokat keressenek. A most létrejött szövetség a Microsoft Unlimited Potential erőforrásait használja. Ez a világméretű program arra irányul, hogy a hátrányos tudásúak körében terjessze a számítógépes írástudást és a szakmai ismereteket.

A Microsoft és az UNDP arról is megállapodott, hogy együtt fog működni az UNDP Afrika déli részének fejlesztésére irányuló programjában (Southern Africa Capacity Initiative, SACI). Ennek keretében a Microsoft és az UNDP újszerű módokat keres arra, hogy miként lehet a HIV-vírustól és az AIDS-járványtól leginkább sújtott országokban a technológia segítségével szélesíteni a lehetőségek körét, elősegíteni az elektronikus közigazgatási próbálkozásokat, és fejleszteni az alapszolgáltatások színvonalát.

A szerződés értelmében a Microsoft és az UNDP megkeresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel tovább építkezhetnek korábbi programjaikra és meglévő erőforrásaikra: a technológiai innováció és a fejlesztés terén szerzett tapasztalatok egyesítésével sietnek a világ szegényeinek segítségére. A partneri kapcsolat megerősíti a fejlődő országok közösségi intézményeit, ezáltal értékes segítséget nyújt a közösségeknek ahhoz, hogy elsajátítsák a mai információs társadalomban nélkülözhetetlen ismereteket.

Az UNDP és a Microsoft most közös támogatású próbaprojektek beindításának lehetőségét vizsgálja, amelyekre Egyiptomban, Mozambikban és Marokkóban kerülne sor. Az elkövetkező hónapok során a munka további országokra is ki fog terjedni.

A Microsoft és az UNDP már közösen dolgozik egy próbaprojekten, amely az afganisztáni katonai és politikai zűrzavart követő időszakban az ország 16 regionális központjában létesít a technológiához való hozzáférést és szakképzést nyújtó intézményeket. A Kabulban és környékén található oktatóközpontok segítségével jól képzett informatikusi szakembergárdát kívánnak létrehozni Afganisztánban, ahol az internetes ismeretek és az ehhez kapcsolódó technológiák korábban tiltva voltak. Az előrejelzések szerint az oktatóközpontok évente közel 12 ezer afgán állampolgárnak nyújtanak majd képzést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.