:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 19. 15:39

Tizenötezer új alkalmazottat vesz fel idén az IBM

A gazasági körülmények és a piac javulása miatt az IBM idén mintegy 15 ezer új alkalmazottat vesz fel, ezzel dolgozóinak létszáma eléri vagy meghaladja a 330 ezret. Utoljára 1991-ben, a vállalat jelentős átszervezésének kezdetén volt ilyen magas az alkalmazottak létszáma.

A gazasági körülmények és a piac javulása miatt az IBM idén mintegy 15 ezer új alkalmazottat vesz fel, ezzel dolgozóinak létszáma eléri vagy meghaladja a 330 ezret. Utoljára 1991-ben, a vállalat jelentős átszervezésének kezdetén volt ilyen magas az alkalmazottak létszáma.

Az IBM-et számos kritika érte, amiért az Egyesült Államok helyett az alacsonyabb munkaerő-költségek miatt vonzó fejlődő országokban, többek között Indiában és Kínában vesz fel alkalmazottakat. Randy MacDonald, az IBM humánpolitikai vezetője azonban elmondta, hogy az amerikai IBM-munkahelyek száma az idén 4,5 ezerrel bővül és a vállalat több új munkahelyet létesít az országban, mint amennyit megszüntet vagy más országba költöztet. Az IBM dolgozóinak több mint fele az Egyesült Államokon kívül, más országokban található.

Az informatikai vállalat szóvivője elmondta, hogy az idei év során az IBM legfeljebb 3000 munkahelyet költöztet el az Egyesült Államokból fejlődő országokba. MacDonald közölte, hogy a Wall Street Journal értesülése, amely szerint több mint 4700 munkahely szűnik meg az USA-ban és létesül Indiában, téves volt.

A Nagy Kék vezetősége rendkívül optimista az informatikai ipar idei kilátásait illetően. "2004 lesz az informatikai ipar újabb növekedési ciklusának első éve" -- mondta a vállalat negyedéves és éves eredményeinek közzétételekor John Joyce pénzügyi igazgató. Az IBM már tavaly ősszel közölte, hogy az idén 10 ezerrel megemeli dolgozóinak létszámát, ezt azonban az utóbbi hetekben 15 ezerre változtatta a cég. A vállalat elsősorban a szoftverek és a szolgáltatások területén számít növekedésre, ezért az új dolgozók túlnyomó többsége is ilyen területen helyezkedhet el. A vállalat emellett nagy reményeket fűz a vezeték nélküli megoldásokhoz és a Linuxhoz.

MacDonald közölte, hogy egyelőre nincs pontos ütemterv a létszám bővítésére, a dolgozók felvétele a szakértelmen, az ügyfelek igényein, valamint a rendelkezésre álló költségkereten múlik. Jó hír lehet az egyetemisták számára, hogy az újonnan felvenni kívánt dolgozók fele friss diplomás lehet. 2005-ben az új alkalmazottak között a friss diplomások aránya várhatóan 60 százalék lesz -- mondta MacDonald.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.