:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 11. 16:39

Az IBM bemutatta első 64 bites blade szerverét

Az IBM bemutatta az első blade szervert, amely a Power architektúrán alapul. A PowerPC 970 processzorra épülő eServer BladeCenter JS20 az első 64 bites blade szerver a vállalat kínálatában. Az IBM ügyfelei mostantól választhatnak, hogy Power processzoros vagy Intel Xeon processzoros blade szervert vásárolnak.

Az IBM bemutatta az első blade szervert, amely a Power architektúrán alapul. A PowerPC 970 processzorra épülő eServer BladeCenter JS20 az első 64 bites blade szerver a vállalat kínálatában. Az IBM ügyfelei mostantól választhatnak, hogy Power processzoros vagy Intel Xeon processzoros blade szervert vásárolnak.

"A BladeCenter JS20 valóra váltja az IBM eServer fő célkitűzését: olyan egységes platform, amelynek révén a vállalatok a szükségleteiknek legmegfelelőbb processzort és operációs rendszert választhatják ki" -- közölte Jeff Benck, az IBM eServer BladeCenter csoportjának alelnöke. "Annak köszönhetően, hogy mostantól a JS20-as modellen futtatható a Linux, a költségtakarékos blade szerverek piacán is elérhetővé válik a 64 bites teljesítmény."

A JS20 két processzort, illetve 512 MByte memóriát tartalmaz és az IBM állítása szerint ideális a nagyteljesítményű számítástechnikai igényekre kis költségű, gyors megoldást kereső vásárlók számára. A JS20 a többi szerverrel megegyező BladeCenter keretben van elhelyezve, ami azonos felügyeleti funkciókat biztosít,egyszerűen integrálható és olcsón üzemeltethető. Az eServer BladeCenter JS20-on jelenleg SuSE Linux és a Turbolinux operációs rendszer futtatható, de hamarosan a Red Hat Linux és az AIX is támogatott lesz.

A 64 bites IBM PowerPC 970 mikroprocesszor 64 kbyte utasítás- és 32 kbyte adatcache-t tartalmaz, másodszintű gyorsítótárának mérete pedig 512 kbyte. A processzor 16 fokozatú futószalaggal és összesen 12 végrehajtóegységgel rendelkezik, beleértve a dedikált AltiVec SIMD egységet is. A chip binárisan kompatibilis a 32 bites PowerPC architektúrával, így a régebbi 32 bites alkalmazások változtatás nélkül futtathatók rajta. A processzorokat az IBM 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártja East Fishkill-i üzemében.

Az IBM bejelentette az "eServer BladeCenter for Bioinformatics" nevű teljes körű megoldást is, amely megfizethető ár ellenében nyújt nagyteljesítményű feldolgozási és programfuttatási kapacitást az orvostudományi kutatásokat folytató intézmények számára, ahol a feladatok sokrétűsége miatt gyakran nehéz jól elosztani a terhelést.

A szekvenciaelemzésre széles körben használt alkalmazások (BLAST, FASTA, HMMER) átalakításon és előzetes teszteken estek át, hogy optimálisan fussanak az IBM eServer BladeCenter JS20 rendszeren. A kínált megoldások közé nyilvános forráskódú köztesszoftverek és fejlesztőeszközök is felvehetők, valamint a megoldást a vásárló környezetéhez hozzáigazító szolgáltatások is igényelhetők.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.