:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 9. 13:44

A Microsoft Európában is bepereli a Lindowst

Michael Robertson
Michael Robertson
[CNET] A Microsoft további jogi lépéseket helyezett kilátásba, ha a Lindows nem változtatja meg a nevét és továbbra is ilyen néven értékesíti Linux-alapú operációs rendszerét. A redmondi cég bejelentette, hogy amennyiben a Lindows Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban és Svédországban nem szünteti be a szoftver értékesítését, "jogi lépéseket" indít.

Amint az ismert, a Microsoft és a Lindows.com az Egyesült Államokban már perben állnak, a szoftvergyártó óriásvállalat szerint a Lindows név kísértetiesen hasonlít a Windowsra, ezért alkalmas a vásárlók megtévesztésére, illetve a Microsoft szellemi tulajdonát sérti. A redmondi vállalat azt várja el a Lindows.com-tól, hogy weboldalát tegye elérhetetlenné, a Benelux-államok, valamint Svédország internetezői számára.

Jim Desler, a Microsoft szóvivője megerősítette a vállalat lépéséről szóló híreket. "Egyes Európai országokban valóban tettünk lépéseket annak érdekében, hogy a Lindows ne folytathassa a Microsoft szellemi tulajdonát megsértő tevékenységét" -- mondta Desler, aki szerint a vállalatnak mindenképp meg kell védenie szellemi tulajdonait és márkavédjegyeit.

A Lindows.com Európába látogató elnök-vezérigazgatója egy Amszterdamban rendezett sajtótájékoztatón kijelentette, hogy mindenképpen piacon marad a LindowsOS operációs rendszer, noha beismerte, hogy ez valószínűleg további jogi csatározásokkal jár majd. "A taktika, hogy egyre több jogi harc megvívására kényszerít mindket, teljesen értelmetlen. Az Egyesült Államokban három hónapon belül tárgyalják az ügyet és ha veszítünk, úgyis megváltoztatjuk a nevünket, úgyhogy a dolog tárgytalan lesz" -- mondta Michael Robertson.

A Microsoft képviselője ezzel szemben úgy véli, hogy az amerikai bírósági döntésnek semmi köze nincsen az európában bejegyzett márkanevekhez. Desler nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a Microsoft pontosan milyen jogi lépéseket fontolgat a Lindows.commal szemben, vagy hogy további európai országokban is támadást indít-e ellene.

A Lindows.com a jogi csatározásokhoz szükséges összeg előteremtése érdekében nemrégiben életre hívta ChoicePC.com programját, amelynek keretén belül a felhasználók 100 dollár leszurkolása ellenében életre szóló jogot kapnak a LindowsOS futtatására, illetve a Lindows.com weboldalán található szoftverkönyvtár elérésére. A befolyt összegeket a jogi kiadások fedezésére fordítja a cég. "A Microsoft mindent meg fog próbálni annak érdekében, hogy a számítástechnikai üzletekben az embereknek ne legyen választása. Mi megpróbálunk változtatni ezen" -- mondta Michael Robertson.

Desler szerint Robertson félreérti a Microsoft szándékát. "Számos Linux-disztribúció van a piacon, amely nem sérti a Windows márkavédjegyet, ezekkel a Microsoftnak nincs is semmi problémája. Nem azt akarjuk elérni, hogy a Lindows ne versenyezzen velünk, egyszerűen csak a márkanevet védjük" -- mondta a redmondi vállalat szóvivője.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.