Szerző: roberto

2003. december 4. 09:45

Feltörték az Szabad Szoftver Alapítvány egyik rendszerét

[savannah.gnu.org, HWSW] A Debian Projekt szervereinek

[savannah.gnu.org, HWSW] A Debian Projekt szervereinek feltöréséhez hasonló módon, távolról egyszerű felhasználóként bejelentkezve, majd egy helyi biztonsági hibát kihasználva, még november elején feltörték az FSF (Szabad Szoftver Alapítvány) Savannah rendszerét. Amint az a savannah.gnu.org-on közzétett bejelentésben olvasható, a behatolás november másodikán történt, és az esetet csak egy hónappal később, a hét elején észlelték a rendszer üzemeltetői.

A savannah.gnu.org a számos nyílt forráskódú projekt által kedvelt SourceForge.net-hez hasonló szolgáltatásokat kínáló rendszer, amely a GNU Projekt és több egyéb szabadszoftver-projekt számára biztosít CVS (Concurrent Versions System) és egyéb szolgáltatásokat, ám a Savannah a SourceForge-dzsal ellentétben kizárólag szabad szoftverekre épül.

A közlemény szerint a folyamatos működés és a szabad szoftverek számára létfontosságú infrastruktúra biztosítása érdekében a világnézeti különbségeket félretéve a GNU.org és a nemrég hasonlóan járt Debian Projekt munkatársai együttműködnek az elkövetők felkutatásában, és további közös lépéseket, illetve egységes stratégia kidolgozását tervezik az ilyen típusú problémák elkerülése érdekében.

Jelenleg a helyettesítő rendszerek üzembe helyezése, illetve bizonyos biztonsági változások bevezetése folyik, amelyek esetleg kényelmetlenséget okozhatnak majd a fejlesztőknek. Bár a közlemény nem nevezi meg, valószínűsíthető, hogy az általánosan használt CVS verziókövetési rendszer jelszókezelésének módosításáról lehet szó, és talán ez lehetett az a kiskapu is, amelyen keresztül a támadó/támadók bejuthattak. A tervek szerint minimális szolgáltatásokkal ugyan, de holnap újraindulhat a Savannah.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 28. 22:33

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.