:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 27. 11:39

A HP is belép a laposkijelzős tévék piacára

Tavasszal a Hewlett-Packard is felveszi a kínálatába a laposkijelzős televíziókészülékekekt -- állítják a vállalathoz közeli hírforrások. A cég várhatóan mind plazma, mind pedig LCD megjelenítővel ellátott tévét forgalmaz majd.

Tavasszal a Hewlett-Packard is felveszi a kínálatába a laposkijelzős televíziókészülékekekt -- állítják a vállalathoz közeli hírforrások. A cég várhatóan mind plazma, mind pedig LCD megjelenítővel ellátott tévét forgalmaz majd.

Noha a készülékek tartalmaznak vevőt a tévéadások vételéhez, a HP illetékese szerint elsősorban nem ilyen feladatokra szánja őket a cég, sokkal inkább multimédiás felhasználásra, Media Center PC-k mellé ajánlják majd őket. Vyomesh Joshi, a HP fogyasztói termékekért felelős részlegének alelnöke elmesélte, hogy egy Circuit City üzletben látott egy Media Center PC-t egy nagyméretű laposkijelzős tévéhez kapcsolva, ekkor jutott eszébe, hogy a vállalatnak fel kellene vennie kínálatába ezeket.

Elemzők nem lepődtek meg a HP tervein, az utóbbi időben számos számítógépgyártó -- köztük a Gateway és a Dell --, illetve elektronikai gyártó -- például a Motorola -- jelentette be, hogy belép a laposkijelzős tévék, illetve más szórakoztató-elektronikai berendezések piacára, mivel ezeken a készülékeken jelentős haszon érhető el. Iparági hírforrások szerint a HP már tárgyal a tévék lehetséges gyártóival, amelyek ázsiai cégek lesznek. Távol-keleti hírforrások azt állítják, a HP tévéket a Tatung gyártja majd, a vállalat 17 és 20 hüvelykes képátlójú készülékeket szállít majd a HP-nak.

"Tudtunk hogy ez megtörténik, a kérdés csak az volt, hogy mikor" -- mondta Bob O'Donnell, az IDC elemzője, akinek várakozásai szerint a HP a januárban Las Vegasban rendezendő Consumer Electronics Show kiállításon mutatja be televíziókészülékeit és a tavasz folyamán kezdi meg azok forgalmazását. "Ha van meglepő ebben a hírben, az csak annyi, hogy tavaszig várnak" -- mondta O'Donnell.

Az IDC elemzője rámutatott, hogy a személyi számítógépek gyártói rendszerint csupán 10 százalék körüli haszonrést tudnak elérni, ezzel szemben a szórakoztató-elektronikai cégeknél a haszonrés akár 35-40 százalék is lehet. A HP legutóbbi negyedévében a PC-üzletág 6 milliárd dollár forgalom mellett 21 milló dollár üzemi eredményt ért el, azaz az üzemi haszonrés csupán 0,4 százalék volt.

O'Donnell szerint a laposkijelzős monitorokat gyártó és értékesítő PC-vállalatok számára a laposkijelzős tévék piacára való belépés magától értetődő. "Ha már gyártasz LCD monitorokat, nyilvánvaló az út az LCD TV-k felé" -- mondta az IDC elemzője. "Az alaktrészgyártók és beszállítók túlnyomó többsége ugyanaz marad."

A piackutató cég úgy véli, az idén 4,1 millió laposkijelzős TV talál gazdára, katódsugárcsöves készülékből 165 millió darab értékesítésére van kilátás, ezért a HP a tavaszi piaci belépéssel sem marad le semmiről. Az IDC szerint 2007 körül várható a laposkijelzős tévék meredek árcsökkenésének kezdete és az eladások jelentős élénkülése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.