Szerző: Barna József

2003. november 05. 18:46:56

Elpida: elkészült az első 2 Gbyte-os DDR2 memóriamodul

Az Elpida Memory tegnap arról számolt be, hogy megkezdte a világ első 2 Gbyte kapacitású, regiszteres DDR2 memóriamoduljai mintapéldányainak szállítását. A japán vállalat nagyteljesítményű szerverekbe szánja a gyors és hatalmas tárolókapacitású memóriákat.

Az Elpida Memory tegnap arról számolt be, hogy megkezdte a világ első 2 Gbyte kapacitású, regiszteres DDR2 memóriamoduljai mintapéldányainak szállítását. A japán vállalat nagyteljesítményű szerverekbe szánja a gyors és hatalmas tárolókapacitású memóriákat.

Az Elpida új regiszteres modulja 36 darab DDR2-533 szabványú, 512 Mbit kapacitású memóriachipet tartalmaz és támogatja az Error Checking and Correction (ECC) hibajavító technológiát. A DDR2-533 szabványnak megfelelő lapkák 133 MHz-es magsebességen futnak, adatátviteli sebességük pedig 533 Mbit/sec/tű, ami a modul esetében körülbelül 4,3 Gbyte/sec adatátviteli sebességnek felel meg. A lapkákat az Elpida 0,11 mikronos csíkszélességű technológiával állítja elő, a tervek szerint 2004 második negyedévétől már sorozatgyártásban.

Amint arról hírt adtunk, a japán vállalat szeptember elején újabb, 23 millió dolláros tőkeinjekciót kapott az Inteltől a második generációs DDR memóriachipek (DDR2) fejlesztésének felgyorsítására. Az Intel jövő év második negyedévében megjelenő, Pentium 4 processzorokat támogató Grantsdale, illetőleg Xeon processzorokat támogató Twin Castle és Lindenhurst lapkakészletei már DDR2 memóriamodulokat igényelnek; a vállalat a befektetéssel a kompatibilis memóriamodulok elérhetőségét igyekszik biztosítani.

Az Intel még júniusban döntött arról, hogy 100 millió dollárt fektet a japán memóriagyártó vállalatba. A tőkeinjekció révén az Elpida jelentősen növelheti gyártási kapacitását: a tervek szerint a cég hirosimai üzemében, amely 300 milliméter átmérőjű szilíciumostyákat dolgoz fel, a jövő év elején már 16 000 wafer készül havonta, szemben a jelenlegi 3000-rel.

Az új megállapodás jól illeszkedik az Elpida azon stratégiájába, mely a csúcstechnológiát képviselő memóriachipek előállítására fókuszál. A japán vállalat ugyanis úgy látja, hogy a dél-korai és tajvani gyártók által uralt piacokon kívül van csupán lehetősége növekedésre.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 29. 14:53

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy 10 alkalmas, 30 órás online képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.