Szerző: Barna József

2003. november 5. 18:46

Elpida: elkészült az első 2 Gbyte-os DDR2 memóriamodul

Az Elpida Memory tegnap arról számolt be, hogy megkezdte a világ első 2 Gbyte kapacitású, regiszteres DDR2 memóriamoduljai mintapéldányainak szállítását. A japán vállalat nagyteljesítményű szerverekbe szánja a gyors és hatalmas tárolókapacitású memóriákat.

HIRDETÉS

Az Elpida Memory tegnap arról számolt be, hogy megkezdte a világ első 2 Gbyte kapacitású, regiszteres DDR2 memóriamoduljai mintapéldányainak szállítását. A japán vállalat nagyteljesítményű szerverekbe szánja a gyors és hatalmas tárolókapacitású memóriákat.

Az Elpida új regiszteres modulja 36 darab DDR2-533 szabványú, 512 Mbit kapacitású memóriachipet tartalmaz és támogatja az Error Checking and Correction (ECC) hibajavító technológiát. A DDR2-533 szabványnak megfelelő lapkák 133 MHz-es magsebességen futnak, adatátviteli sebességük pedig 533 Mbit/sec/tű, ami a modul esetében körülbelül 4,3 Gbyte/sec adatátviteli sebességnek felel meg. A lapkákat az Elpida 0,11 mikronos csíkszélességű technológiával állítja elő, a tervek szerint 2004 második negyedévétől már sorozatgyártásban.

Amint arról hírt adtunk, a japán vállalat szeptember elején újabb, 23 millió dolláros tőkeinjekciót kapott az Inteltől a második generációs DDR memóriachipek (DDR2) fejlesztésének felgyorsítására. Az Intel jövő év második negyedévében megjelenő, Pentium 4 processzorokat támogató Grantsdale, illetőleg Xeon processzorokat támogató Twin Castle és Lindenhurst lapkakészletei már DDR2 memóriamodulokat igényelnek; a vállalat a befektetéssel a kompatibilis memóriamodulok elérhetőségét igyekszik biztosítani.

Az Intel még júniusban döntött arról, hogy 100 millió dollárt fektet a japán memóriagyártó vállalatba. A tőkeinjekció révén az Elpida jelentősen növelheti gyártási kapacitását: a tervek szerint a cég hirosimai üzemében, amely 300 milliméter átmérőjű szilíciumostyákat dolgoz fel, a jövő év elején már 16 000 wafer készül havonta, szemben a jelenlegi 3000-rel.

Az új megállapodás jól illeszkedik az Elpida azon stratégiájába, mely a csúcstechnológiát képviselő memóriachipek előállítására fókuszál. A japán vállalat ugyanis úgy látja, hogy a dél-korai és tajvani gyártók által uralt piacokon kívül van csupán lehetősége növekedésre.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 07:51

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.