Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 4. 15:34

A Novell felvásárolta a SuSE Linuxot

A Novell ma bejelentette, hogy egy 210 millió dolláros készpénzes ügylet keretén belül felvásárolja a világ második legnagyobb Linux-disztribútorát, a német SuSE AG-t. A tranzakciót a részvényesek és a hivatalos szervek egyelőre nem hagyták jóvá. Az IBM ugyanekkor közölte, hogy 50 millió dollárt fektet a Novellbe.

HIRDETÉS

SuSE Linux A Novell ma bejelentette, hogy egy 210 millió dolláros készpénzes ügylet keretén belül felvásárolja a világ második legnagyobb Linux-disztribútorát, a német SuSE AG-t. A tranzakciót a részvényesek és a hivatalos szervek egyelőre nem hagyták jóvá. Az IBM ugyanekkor közölte, hogy 50 millió dollárt fektet a Novellbe.

A vállalatok közleménye szerint a SuSE akvizíciója a Novell jelenlegi pénzügyi negyedévében zárul le, ezután esedékes az IBM befektetése, amely 50 millió dolláros tőkeinjekcióhoz juttatja a céget. Az IBM és a Novell eközben arról tárgyalnak, hogy kiszélesítik az IBM és a SuSE között létrejött megállapodást, így az IBM összes szerverén (x86, AS/400, Power, mainframe) futhat a SuSE Linux.

Az akvizíció eredményeképp a SuSE élvezheti a Novell marketing- és értékesítési támogatását, valamint a vállalat pénzügyi erejét, amellett kedvezőbb pozícióba kerülhet a Red Hat által uralt amerikai piacon. Az ügylet komoly hatással lehet az SCO által a Linux ellen indított jogi hadjáratra is, ugyanis a Novell a UNIX-szal kapcsolatos jogok egykori tulajdonosa, amelynek ma már direkt érdekeltsége van a Linux operációs rendszerek piacán.

Rövid időn belül ez a Novell második jelentős, Linuxszal kapcsolatos felvásárlása, a vállalat ugyanis augusztusban megvette a Ximiant, a GNOME munkakörnyezetre épülő Ximian GNOME grafikus környezet és az ahhoz kapcsolódó egyéb desktop- és szervermegoldások fejlesztőjét.

Egy nappal a felvásárlás bejelentése után a Novell vezetői a LinuxWorld konferencián olyan kijelentéseket tettek, amelyek szerint lehetséges, hogy felfüggesztik a Novell saját hálózati operációs rendszerének, a NetWare-nek a fejlesztését. A Novell tervei szerint a NetWare szolgáltatások (eDirectory, Secure Identity Management) a Red Hat Linuxon és a SuSE Linuxon futnának.

A Linuxra váltás alapvetően új Novell stratégiát takar, a cég még egy évvel ezelőtt is a Linuxra mint piaci ellenfélre tekintett, és nem is szerepelt a LinuxWorld kiállítóinak névsorában. Most a vállalat vezetői úgy vélik, hogy a nyílt forráskódú szoftver cégük és az egész iparág jövőjét jelenti.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 21:31

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.