:

Szerző: Barna József

2003. november 3. 19:51

HP-UNESCO összefogás a délszláv felsőoktatás támogatására

Bejelentett közös kezdeményezésük keretében a HP és az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) grid-hozzáféréssel támogatják Délkelet-Európa négy egyetemének tudományos kutatásait.

Bejelentett közös kezdeményezésük keretében a HP és az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) grid-hozzáféréssel támogatják Délkelet-Európa négy egyetemének tudományos kutatásait. A HP egyetemi kapcsolatépítést, valamint oktatási és társadalmi szerepvállalást ösztönző programja keretében két év alatt megvalósuló kezdeményezés elérhetővé teszi az érintett felsőoktatási intézmények számára a grides számítástechnika valamennyi előnyét.

Az oktatók és a hallgatók a nemzetközi tudományos életbe bekapcsolódva a világ más egyetemeivel közös kutatási projektekben vehetnek részt. Így a Szarajevói Egyetem (Bosznia-Hercegovina), a Spliti Egyetem (Horvátország), valamint a Belgrádi és a Podgoricai Egyetem (Szerbia és Monetnegró) is pályázhat majd különféle közpénzekből és magánforrásokból finanszírozott projektekben való részvételre. A program emellett csökkenteni kívánja a régióból elvándorló kutatók számát, és helyben is meg szeretné teremteni a tudományos munka folytatásához szükséges feltételeket.

A program részeként Intel Itanium-alapú HP Integrity szervereket és egyéb grid-támogató megoldásokat adományoz és telepít a vállalat; folyamatos technikai támogatást és projektfejlesztést biztosít szakemberei bevonásával és tanfolyamokat, szemináriumokat szervez.

"HP különféle nemzetközi szervezetekkel és szakmai csoportokkal közösen már régóta dolgozik azon, hogy a technika megfelelő alkalmazásával elősegítse az elmaradott térségek gazdasági növekedését" -- jelentette ki Wayne Johnson, a HP egyetemi kapcsolatokért felelős nemzetközi igazgatója. "Az UNESCO-projekt jól illik erőfeszítéseink sorába, és örömmel bocsátjuk a 30 éves kelet-európai jelenlétünk során szerzett tapasztalatokat és grid-számítástechnikai szakértelmünket a kiválasztott egyetemek rendelkezésére."

Az UNESCO főigazgatója, Koichiro Matsuura nemrég a HP-UNESCO együttműködés példáját felhozva hívta fel a figyelmet az új partnerkapcsolatok fontosságára. Az UNESCO kiemelt célkitűzésként próbálja bevonni a magántőkét és a nagyvállalatokat a béke és a fejlődés szolgálatába. A közös UNESCO-HP projekt -- amelynek címe "Megoldások kísérleti bevezetése az agyelszívás csökkentésére Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szerbia és Montenegro területén" -- a közelmúlt háborús konfliktusaiban érintett dél-kelet-európai országok újjáépítési folyamatait hivatott támogatni.

Az UNESCO jelentései szerint különösen Bosznia-Hercegovinát érintette hátrányosan a fiatal értelmiségiek tömeges kivándorlása, amelynek aggasztó mértéke a háború és az 1996-os békeszerződés aláírása után sem enyhült. Az országban komoly gondokat okoz a megfelelő humántőke hiánya, míg Szerbiában és Montenegróban, illetve Horvátországban is hasonló a helyzet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.