Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. október 15. 15:26

Kényeztetett Mozilla-felhasználók: egyszerre több böngészőverzió is megjelent

Egyszerre két új verzió is megjelent a népszerű Mozilla böngészőprogram-csomagból, illetve az arra épülő Firebirdből -- külön ajándék a hazai felhasználóknak, hogy két korábbi, szintén a napokban kiadott változathoz elkészült a magyar nyelvi fájl is.

[HWSW] Egyszerre két új verzió is megjelent a népszerű Mozilla böngészőprogram-csomagból, illetve az arra épülő Firebirdből -- külön ajándék a hazai felhasználóknak, hogy két korábbi, szintén a napokban kiadott változathoz elkészült a magyar nyelvi fájl is.

A böngészőbőség előzményeként érdemes felidézni, hogy az áprilisban meghirdetett roadmap szerint az 1.4-essel jelzett ágon belül jelennek meg a stabil fejlesztési verziók, míg az 1.5-ös, illetve az év végén kiadni tervezett 1.6-os sorozatot kívánják a fejlesztők szétbontani -- legalábbis a MozillaZine korábbi értesülése szerint. A tervek szerint a most egyetlen csomagként letölthető böngésző, levelező- és hírcsoport kliens, a HTML-szerkesztő és a címjegyzék közül az első kettő a jövőben külön is telepíthető lesz. Az egységesen Mozilla néven elérhető programcsomag 1.6-os ágában valószínűleg hamarosan megjelenik majd a Firebird böngésző és a Thunderbird levelezőprogram, melyek már most is letölthetők.

A stabil fejlesztési ág utolsó kiadása a Mozilla 1.4.1 volt, mely 3 nappal ezelőtt jelent meg, s ma készült el a magyar nyelvű változat is. A mozilla.fsf.hu oldalon már elérhető a magyar telepítőkészlet és a nem magyar nyelvű, már telepített Mozillához letölthető nyelvi fájl is.

Ugyanakkor ma jelent meg a Mozilla 1.5-ös verziója is, ami egyelőre csak angol nyelven érhető el a www.mozilla.org címen. Az 1.4.1-essel szemben -- mely jószerivel csak a hibajavítások révén lett frissebb -- az 1.5-ös számos újítást tartalmaz, így a böngésző mellett HTML-szerkesztő és a Mozilla Chat is gazdagabb lett néhány fejlesztéssel.

A jövő Mozillájának tekinthető Firebird 0.6.1-es verziója az első, melyet a Magyar Mozilla Projekt beemelt a nyelvi támogatásban részesített szoftverek közé. Ma jelent meg a Firebird fenti verziójának első magyar változata -- igaz, még telepítő nélkül. Közben a fejlesztők is gyorsak voltak: néhány perccel az 1.6.1-es verzió magyar nyelvi fájljának webre kerülését követően megjelent az angol 0.7-es és a csak levelező-hírcsoport olvasó kliensként ismert Thunderbird 0.3-as is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról