:

Szerző: roberto

2003. október 8. 01:12

A Sun Java Desktop Systemhez a SuSE adja a linuxos alapot

A Sun Microsystems és a SuSE augusztusban globális együttműködési

A Sun Microsystems és a SuSE augusztusban globális együttműködési megállapodást jelentettek be szervertermékek terén, ezt a megállapodást a két cég tovább bővítette, és kiterjesztette a vállati desktop megoldásokra is, derül ki a SuSE tegnapi bejelentéséből. A közlemény szerint a Sun a SuSE Linuxot választotta a néhány hete beharangozott, és várhatóan decemberben megjelenő Java Desktop System linuxos alapjául.

A Sun Java Desktop System, avagy korábbi nevén Mad Hatter, az irodai szoftverhasználatban a jelenleg elterjedt szoftverekkel szemben alternatívát jelentő, biztonságos, vírusokra rezisztens, és más rendszerekkel együttműködő komplett desktop megoldás lesz. A Linux operációs rendszerre épülő új termék tartalmazza a GNOME grafikus munkakörnyezet (a 2.2-es kiadást, néhány 2.4-es módosítással), a StarOffice 7 irodai programcsomagot, a Mozilla 1.4 webböngészőt, az Evolution 1.4 levelezőprogramot, továbbá a RealONE és Macromedia Flash lejátszókat és természetesen a Sun Java 2 Standard Editiont (J2SE 1.4.2). A teljes csomagért várhatóan gépenként 100 dollárt kér majd a Sun.


Képernyőkép a Sun Java Desktop Systemről, az előtérben a magyar
fejlesztésű jDictionary szótárprogram (forrás: Sun) [+]

"A Linux desktop óriási pillanatának vagyunk tanúi" -- kommentálta a bejelentést Richard Seibt, a SuSE Linux AG elnök-vezérigazgatója, hozzátéve, hogy "hiszünk abban, hogy egy olyan vállalattal, mint a Sun, amely világszerte elérhetőséget, piacot és terméktámogatást biztosít, mindez csak tovább élénkülhet". A Java Desktop System számos nyílt forráskódú technológiát hasznosító integrált megoldás lesz, a készülő termék a SuSE Linux Enterprise Serverből, illetve a SuSE Linux Desktopból átvett telepítési és felügyeleti képességeket valamint nyelvi támogatást gyúrja majd egybe a GNOME környezettel, illetve a Sun által kiválasztott alkalmazásokkal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.