:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. október 2. 15:54

Vita a Matáv és az Interware között: ismét drágul a modemes internetezés?

A Hírközlési Döntőbizottsághoz fordult az Interware internetszolgáltató, a Matáv hálózat-hozzáférési szerződés-ajánlata miatt. Az Interware szerint a modemes internetezés internetszolgáltatókra háruló hálózati költségei akár a duplájára is nőhetnek, ha elfogadja a Matáv új ajánlatát.

[HWSW] A Hírközlési Döntőbizottsághoz fordult az Interware internetszolgáltató, a Matáv hálózat-hozzáférési szerződés-ajánlata miatt. Az Interware szerint a modemes internetezés internetszolgáltatókra háruló hálózati költségei akár a duplájára is nőhetnek, ha elfogadja a Matáv új ajánlatát.

A Matáv szerződés egyik sarkalatos -- az Interware által sérelmezett -- pontja, hogy az internetszolgáltatók behívószámai felé irányuló forgalmat elosztanák a különböző fővárosi központok között. Ez úgy valósulna meg, hogy 14 kijelölt központba kellene az internetszolgáltatónak új eszközöket beszerelnie a saját költségén, vagy elfogadja a hívások átirányítására vonatkozó Matáv-ajánlatot, ami viszont percdíjas alapú, tehát a modemes internetezők hálón töltött ideje után kellene az Interware-nek egy meghatározott összeget fizetnie a Matáv felé.

Az Interware által elfogadhatatlan ajánlatot a Hírközlési Felügyeleten belül működő döntőbizottság elé viszi, érvelésük szerint ugyanis az ajánlatnak nincs jogszabályi háttere: Budapest ugyanis egyetlen primer körzetnek számít, a Matáv ajánlata azonban a 14 különböző körzetre osztaná a város távközlési hálózatát -- legalábbis az internethívások szempontjából.

Noha a Matáv sajtóosztályán érdeklődésünkre csak annyit mondtak, hogy folyamatban lévő ügyről nem nyilatkoznak, más internetszolgáltatóktól megtudtuk: a Matávval megkötött hálózat-hozzáférési szerződések mindegyike tartalmazza a hívások átterhelésére vonatkozó fenti megoldást. Igaz, a Matáv egyes esetekben eltekint az ilyen címen befolyó összegektől, ám csak akkor, ha az ISP más matávos szolgáltatást választ.

Tavaly év elején nagy port vert fel a Matáv ajánlata, akkor a szolgáltatók több fórumon is tiltakoztak. Később azonban a szolgáltatók egy része megkötötte a hálózat-hozzáférési szerződést, így elfogadva a Matáv ajánlatát. Mint emlékezetes, a Matáv korábban egy másik kötelezettséget írt elő a szolgáltatóknak, nevezetesen, hogy az internetezés távközlési költségét az ISP-k számlázzák ki. Ezt azonban egy később született miniszteri rendelet megakadályozta.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.