Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 30. 15:54

Hamarosan Indiában is fejleszt processzorokat a Sun

A Sun Microsystems várhatóan tovább bővíti indiai fejlesztőközpontját és a közeljövőben processzorokat is tervez majd az ázsiai országban.

A Sun Microsystems várhatóan tovább bővíti indiai fejlesztőközpontját és a közeljövőben processzorokat is tervez majd az ázsiai országban.

Az India Engineering Centerben (IEC) jelenleg is folynak mikroprocesszorokkal kapcsolatos fejlesztések, többek között a 2005-re várható Niagara kódnevű chip többprocesszoros rendszerekben való felhasználhatóságát teszteli és ellenőrzi egy tíz mérnökből álló csapat. A Niagara egy lapkán akár nyolc olyan processzormagot tartalmazhat, melyek mindegyike négy szál végrehajtására képes. Így a chip tulajdonképpen egy 32 processzoros SMP rendszernek felelhet majd meg.

"A Sunnál számos, processzorokkal kapcsolatos projekt fut. Az IEC kapcsán a legfontosabb feladat a bővítés és bekapcsolódás ezekbe a projektekbe. A processzorokkal foglalkozó csapatot mindenképpen megnöveljük" -- mondta Vijay Anand, az IEC igazgatója. "Indiában a chiptervezésnek, validációnak és CAD-eszközök fejlesztésének lehet jövője. Jelen pillanatban ugyan még nem tervezünk processzorokat itt, de bizonyosan fogunk."

A Sun indiai fejlesztőközpontjában jelenleg 520 mérnök dolgozik és a számuk minden évben mintegy százzal nő. Ez a vállalat legnagyobb olyan kutatóbázisa, ami nem az Egyesült Államokban található. Az IEC-ben jelenleg elsősorban sokprocesszoros rendszerekkel kapcsolatos ellenőrzési és validációs projektek folynak, illetve a SPARC processzorok fejlesztésénél használt szoftvereszközök egy része is itt készült.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.