Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 24. 16:22

Folytatódik a szoftverpiac konszolidációja: a Symantec felvásárolja a PowerQuestet

A Symantec tegnap bejelentette, hogy 150 millió dollár készpénzért megvásárolja az itthon leginkább a PartitionMagic partícionáló szoftveréről ismert PowerQuest Corporationt. A lépéssel a Symantec új piaci szegmensre lép be, a PowerQuest ugyanis vállalatoknak nyújt adathelyreállítási és menedzsment szoftvereket és szolgáltatásokat.

A Symantec tegnap bejelentette, hogy 150 millió dollár készpénzért megvásárolja az itthon leginkább a PartitionMagic partícionáló szoftveréről ismert PowerQuest Corporationt. A lépéssel a Symantec új piaci szegmensre lép be, a PowerQuest ugyanis vállalatoknak nyújt adathelyreállítási és menedzsment szoftvereket és szolgáltatásokat.

Az Orem (Utah, USA) központú PowerQuest forgalmának legnagyobb részét a vállalati szerver- és adatrendszerek valós idejű backup szolgáltatása jelenti. E területen a cég legismertebb szoftverei a V2i Builder és DeployCenter Library vállalati számítógéprendszer-életciklus menedzsment megoldások; a VolumeManager, PartitionMagic Professional és ServerMagic 4.0 for NetWare adatkezelési és tárolásmonitoring alkalmazások; valamint a V2i Protector, V2i Protector Server Edition és V2i Protector Desktop Edition adathelyreállítási programok.

Emellett több fontos, otthoni felhasználóknak szánt segédprogramjáról is ismert a magánkézben lévő PowerQuest. A PartitionMagic 8.0-val a merevlemezek újrapartícionálását lehet biztonságosan és egyszerűen elvégezni. A Drive Image 7.0 és a DriveCopy 4.0 partíció ill. merevlemez klónozó programok (e kategória talán legjobbja a szintén Symantec tulajdonában lévő Norton Ghost 2003) Windows és Linux operációs rendszerekhez (a DriveCopy 4.0 csak HDD-HDD másolásra képes, image fájl készítésre, illetve partíció másolásra nem).

A Symantec bevételeinek nagy részét azok a szoftverek és szolgáltatások adják, amelyek révén a vállalatok és a fogyasztók megvédhetik magukat a vírusok és a hálózati betörések ellen. Egy közleményben a cég elmondta, hogy szükség volt a vállalati adatok kezelését és backupját végző technológiára ahhoz, hogy teljes körű szolgáltatásokat nyújtsanak a vállalati ügyfeleknek.

A főként a Norton antivírus és adatmenedzsment alkalmazásairól ismert, Cupertino (Kalifornia, USA) központú Symantec azt is közölte, hogy a PowerQuest akvizíciója 2003 végén várható. A cég arra számít, hogy a PowerQuest-felvásárlás hatása semleges lesz a következő négy negyedév nyereségére. Június 30-án a Symantec készpénzállománya 1,9 milliárd dollár volt, a PowerQuestet 150 millió dollárért veszi meg a cég. Az akvizícióhoz még szükség van a szokásos hozzájárulásokra a versenyhatóságtól és a PowerQuest részvényeseitől.

Július végén a Symantec felemelte a 2004. április 2-án véget érő pénzügyi évre vonatkozó előrejelzéseit, miután az első pénzügyi negyedéves eredmények meghaladták a várakozásokat. A cég immár 1,67 milliárd dolláros forgalomra és részvényenként 1,82 dolláros nettó nyereségre illetve részvényenként 1,96 dolláros pro forma nyereségre számít.

A Symantec részvényárfolyama a keddi tőzsdenap folyamán elérte a 66 dollárt, ami egyéves csúcsnak számít, a napot végül 65,79 dolláros szinten zárta a részvény. A tőzsdezárás utáni kereskedelemben a részvényárfolyam 65,40 dollárra esett vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról