Szerző: roberto

2003. szeptember 19. 08:58

Háromkomponensű irodai csomag: GNOME Office 1.0

A GNOME-Office Projekt a héten bejelentette a GNOME 2

A GNOME-Office Projekt a héten bejelentette a GNOME 2 munkakörnyezethez szánt GNOME Office első kiadását. Az irodai programcsomag az AbiWord 2.0 szövegszerkesztőből, a GNOME-DB 1.0 adatbázis-frontendből, és a Gnumeric 1.2.0 táblázatkezelőből áll. Bár mindhárom összetevő ismert volt eddig is a kisebb linuxos alkalmazások kedvelői számára, egységes GNOME-Office csomagként most jelentek meg először.

Az AbiWord 2.0 keresztplatformos szövegszerkesztő, windowsos, linuxos, FreeBSD-s és MacOS-es változatokban, a fejlesztés motorja azonban egyértelműen a linuxos változat. Az AbiWord 2.0 támogatja a táblázatokat, lábjegyzeteket, végjegyzeteket, adatbázis-csatlakozási lehetőséget biztosít, és korrektúra-támogatást, képes a Microsoft Word formátumok kezelésére, és a fejlesztők szerint tökéletes RTF import és exportlehetőségekkel bír.

A GNOME-DB 1.0 egységes adatbázis-csatlakozási arhitektúrát biztosít a GNOME környezet számára adatkezelési API-val, és csatlakozási lehetőséggel a PostgreSQL, MySQL és MS SQL Server rendszereken kívül a Sybase, Oracle, Firebird, IBM DB2 adatbázisokhoz, továbbá az ODBC adatforrásokhoz, valamint képes megbirkózni az XBase, MS Access és SQLite fájlokkal. A GNOME-DB az irodai csomag két másik tagját, az AbiWordöt és a Gnumericet is felruházza az adatbázis-kezelés képességével.

A Gnumeric 1.2.0, a GNOME táblázatkezelő alkalmazása, gyors és bővíthető, a Microsoft Excel táblázatkezelési funkcióival és függvényeivel teljes mértékben kompatibilis, és olyan programok fájlformátumait támogatja, mint az Excel, az Applix 5, Quattro Pro és az OpenOffice.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról