Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 10. 17:19

Az Oracle bejelentette 10g termékcsaládját

[Lenhardt & Weichinger] Az Oracle a San Franciscóban zajló, húszezer ügyfelét és partnerét vendégül látó OracleWorld rendezvényen bejelentette az Oracle Grid Computing elnevezésű számítóhálózatos technológiáját, és az azt képviselő új Oracle 10g termékcsaládot, amelynek része az Oracle Database 10g adatbázis-kezelő, az Oracle Application Server 10g alkalmazás-kiszolgáló, és az Oracle Enterprise Manager 10g felügyeleti eszköz.

[Lenhardt & Weichinger] Az Oracle a San Franciscóban zajló, húszezer ügyfelét és partnerét vendégül látó OracleWorld rendezvényen bejelentette az Oracle "Grid Computing" elnevezésű számítóhálózatos technológiáját, és az azt képviselő új Oracle 10g termékcsaládot, amelynek része az Oracle Database 10g adatbázis-kezelő, az Oracle Application Server 10g alkalmazás-kiszolgáló, és az Oracle Enterprise Manager 10g felügyeleti eszköz.

Az Oracle Grid Computing keretében bejelentett termékek együttese a piacon első integrált számítóhálózatos infrastruktúraszoftvere. A vállalati számítógéphálózat az ipari szabványú szerverek, tárolóeszközök és szoftverek kapacitásainak egyesítésével jelentős mértékben csökkentheti az informatika felügyeletének idő- és munkaigényét, illetve költségét. A vállalat meglévő számítástechnikai eszközeiből olyan teljes körű infrastruktúrát -- számítóhálózatot -- alakíthat ki, amely minden összetevőjének kapacitását képes hasznosítani, és számos tevékenységet tud párhuzamosan kiszolgálni. Így nem kell minden új rendszerhez vagy feldolgozási területhez többletkapacitást vásárolni.

Az Oracle Application Server 10g az első olyan köztesszoftver a piacon, amely megkönnyíti a számítóhálózatos környezetben futó alkalmazások felügyeletét. Az Oracle köztesszoftverének legújabb verziója emellett továbbfejlesztett funkciókkal támogatja az alkalmazásintegrációt és a webszolgáltatásokat. Az Oracle Application Server 10g segítségével a felhasználó szervezetek könnyebben reagálhatnak az üzleti követelmények változásaiból eredő igényekre az alkalmazásintegráció, az új webszolgáltatások beállítása vagy a vállalati számítóhálózat bővítése terén, például könnyen megoldhatják, hogy a havi bérszámfejtéshez többleterőforrásokat rendeljenek a vállalati számítóhálózatban.

Az Oracle Application Server 10g egy csomagba integrálja a J2EE és a számítóhálózatok teljes körű támogatását, a nagyvállalati portálszoftvert, a nagysebességű gyorsítótárazást, az operatív üzleti adatelemzéshez szükséges business intelligence eszközöket, a gyors alkalmazásfejlesztési környezetet, az alkalmazások és üzleti folyamatok integrációját, a vezeték nélküli szolgáltatásokat, a webszolgáltatásokat és az egyéb funkciókat.

Az Oracle szintén bejelentette adatbázis-kezelőjének új változatát, az Oracle Database 10g szoftvert, amellyel a felhasználó szervezetek és partnercégek a lehető legtöbbet hozhatják ki informatikai beruházásaikból, és maximálisan hasznosíthatják a hardverek, a szoftverek, és -- ami a legfontosabb -- szakembereik teljesítőképességét. Az Oracle Database 10g leveszi az informatikusok válláról az időrabló, rutinszerű adminisztráció terhét, így több idejük marad az üzleti szempontból fontosabb problémák megoldására.

A hagyományos informatikai infrastruktúrákban a szervezet számítógépes erőforrásai és szoftverei nehezen integrálható és felügyelhető, egymástól elkülönülő "szigetek" közt oszlanak meg. A rendszerek kapacitását olyan csúcsterhelésekhez méretezték, amelyek ténylegesen csak negyedévente vagy évente egyszer jelentkeznek. Ennek következtében az informatikai infrastruktúra hatékonysága gyakran igen alacsony.

Az Oracle Database 10g minden környezetben rendkívül hatékonyan működik, a kis kiszolgálóktól a legnagyobb SMP-szerverekig és a fürtözött rendszerektől a vállalati számítóhálózatokig. Különleges képessége, hogy az összes adatformátumot natív módon kezeli, a hagyományos üzleti adatoktól az OLAP-ig vagy az XML-dokumentumoktól a térinformatikai adatokig. Ezáltal ideális eszköz az online tranzakciófeldolgozási, operatív üzleti adatelemző, adattárházas és tartalomkezelő alkalmazások hátterének kialakításához.

Szintén az Oracle Grid Computing része a most bejelentett Oracle Enterprise Manager 10g felügyeleti rendszert. Ez az első olyan szoftver, amellyel felügyelni lehet az Oracle alapú vállalati számítóhálózatokat. Az új eszköz a felhasználó szervezeteknek és az Oracle partnereinek segít csökkenteni az üzleti alkalmazások felügyeletével járó költségeket és bonyodalmakat.

Egyre több ügyfél fedezi fel és aknázza ki a számítóhálózatok kínálta költségmegtakarítási lehetőségeket és teljesítményjavulást. Ez az új megközelítés több fontos technológiai trend konvergenciájának köszönhető, például az olcsó, tömegcikknek számító szabványos hardverek alkalmazásának, illetve a szerverek fürtözött rendszerekbe való összevonásának. Ennek ellenére az új számítóhálózatos környezetek igencsak megnehezítik a hagyományos felügyeleti eszközökkel dolgozó rendszergazdák munkáját.

Az Oracle Enterprise Manager 10g pontosan ezekre a felügyeleti igényekre nyújt választ automatizált felügyeleti funkcióival, amelyek teljes képet adnak a vállalat számítástechnikai infrastruktúrájáról. A rendszergazda előírhatja a rendszer hatékony és biztonságos működéséhez szükséges felügyeleti szabályokat és szolgáltatási szinteket, és az aktuális üzleti követelményekhez igazíthatja a meglévő hardvereszközök és alkalmazások feldolgozási kapacitását, kiegyenlítve a terhelésingadozásokat. Ezáltal mindig az elérhető legmagasabb szolgáltatásminőséget biztosíthatja.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.