Szerző: roberto

2003. szeptember 8. 23:00

A Linux a thaiföldi szoftverkalózok álcája?

[ACW] A Microsoft Windows szoftverpiaci részesedése soha nem

[ACW] A Microsoft Windows szoftverpiaci részesedése soha nem látott mélységekbe zuhant Thaiföldön, ugyanakkor a szabad szoftverekből építkező Linux rendszerek egyre népszerűbbek az országban -- legalábbis az eladási adatok alapján. A Gartner augusztusban kiadott tanulmánya szerint azonban a Linux a thaiföldi sikereit annak köszönheti, hogy a szoftverkalózok álcájává vált. A piackutató cég elemzői úgy vélik, hogy a legtöbb Linuxszal eladott számítógépre előbb-utóbb illegális Windows-másolat kerül föl, így a Linux piaci dominanciája félrevezető lehet.

Martin Gilliland, az említett tanulmány egyik szerzője szerint a kormány által támogatott, kedvezményes árú, Linuxszal szállított számítógépek 90 százalékára a leszállítás utáni 30 napon belül Windows kerül. A thaiföldi Információs, Kommunikációs és Technológiai Minisztérium az idén tavasszal indította el programját, amelyeknek a célja a számítógép-tulajdonosok táborának növelése, és amelynek keretében a HP például egy rendkívül olcsó, Linux operációs rendszert futtató notebookot dobott piacra az országban egy Red Hat Linuxra épülő thai nyelvű Linux-disztribúcióval, a Linux TLE-vel. A minisztérium egymillió eladott számítógépre számít a program első évében.

Amint Gilliland elmondta az Asia Computer Weekly-nek: "a Linuxot lehet, hogy hazaviszik a PC-n, de a felhasználók minden valószínűség szerint azon nyomban illegális Windows-másolatot telepítenek rá". A Gartner szerint a féktelen szoftverkalózkodás jele, hogy Thaiföldön a második negyedévben eladott asztali PC-knek csupán a 40 százalékához adtak el Windows licenceket. Az elemzők arra következtetésre jutottak, hogy a Microsoftnak legalább ötven százalékkal kellene csökkentenie az árait az ázsiai országban, ám ezzel a cég helyi képviselői egyáltalán nem értenek egyet. A minisztérium programjában részt vevő vásárlók számára már így is 36 dollárnak megfelelő összegért kínálják a Windwos XP-ből és az Office XP-ből álló csomagot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról