Szerző: Barna József

2003. szeptember 4. 17:25

VIA: nincs két azonos HyperTransport-implementáció

A VIA Technologies kiadott egy apró segédprogramot , amely AMD64 architektúrára épülő processzorokat kiszolgáló alaplapokkal használva elárulja: hány bit széles és milyen sebességen üzemel a processzort az északi híddal összekötő HyperTransport link. Az alkalmazással a tajvani vállalat arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a rivális gyártók lapkakészletei gyakran csökkentett sebességű interfésszel üzemelnek.

A VIA Technologies kiadott egy apró segédprogramot, amely AMD64 architektúrára épülő processzorokat kiszolgáló alaplapokkal használva elárulja: hány bit széles és milyen sebességen üzemel a processzort az északi híddal összekötő HyperTransport link. Az alkalmazással a tajvani vállalat arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a rivális gyártók lapkakészletei gyakran csökkentett sebességű interfésszel üzemelnek.

A VIA állítása szerint egyedül a vállalat Hyper8 technológiával felszerelt K8 sorozatú lapkakészletei használják ki a processzort és az északi hidat összekötő HyperTransport link maximális kapacitását. A specifikációk szerint ez a kapcsolat legfeljebb 16 bites csomagokkal működik, 1,6 GHz-es sebességen (mindkét irányban 800 MHz-en). Így 6,4 Gbyte/sec adatátviteli sebesség érhető el. Azonban, állítja a VIA, a rivális gyártók a jelinterferencia csökkentése érdekében vagy 8 bitesre szűkítik a buszt, vagy pedig csökkentik annak sebességét.


A VIA szerint így kerek a világ

Így természetesen csökken a processzor és az északi híd közötti kapcsolat sebessége is. A VIA mérései szerint egyik -- nem megnevezett -- riválisának lapkakészlete csupán 8 bites, de teljes sebességen üzemelő HyperTransport linket használ, míg egy másik -- szintén névtelen -- versenytársának megoldásáé 16 biteset, de csupán 1,2 GHz-en üzemelőt. Így a sávszélesség 3,2, illetőleg 4,8 Gbyte/sec-ra csökken.

Arról azonban nem szól a VIA közleménye, hogy a csökkentett, ám még így is bőségesnek tűnő sávszélesség mennyiben befolyásolja a rendszer összteljesítményét. Az AMD64 architektúrára épülő processzorok ugyanis integrált memóriavezérlőt tartalmaznak, így memória-sávszélességük állandó, nem függ a processzort és az északi hidat összekötő busz (a hagyományos értelemben vett rendszerbusz) sebességétől. Az AMD képviselője, Damon Muzny lapunk kérdésére elmondta: ugyan a lapkakészlet-gyártókat kell megkérdezni megoldásaik részleteivel kapcsolatban, a buszsebesség csökkenése kapcsán teljesítménycsökkenésről aligha beszélhetünk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról