Szerző: roberto

2003. szeptember 4. 02:02

A komédia folytatódik: számlákat küld ki az SCO Group

Számlákat fog kiküldeni az SCO Group valószínűleg még ebben a

Számlákat fog kiküldeni az SCO Group valószínűleg még ebben a hónapban egyes vállalati Linux-felhasználóknak, hogy törlesszék az eddig be nem fizetett licencdíjakat -- áll a végtelenre nyújtott SCO-ügy legújabb mozzanatáról szóló híradásokban. A utahi szoftvercég néhány hetenként újra és újra képes sokkolni a szoftveripart, ám az újabb történetek egyre nevetségesebbek, egyre gyengébbek, arra azonban tökéletesen alkalmasak, hogy elbizonytalanítsák azokat, akik nem ismerik a Linux rendszerek fejlesztését vezérlő alapelveket. Pedig az SCO Group nincs abban a helyzetben, hogy követelőzzön, a szellemi tulajdonnal kapcsolatos ügyek szakértői szerint ugyanis az SCO által megkeresett vállalatoknak egyszerűen nincs okuk fizetni, az SCO olyan állítások alapján szeretne licencdíjat behajtani, amelyeket eddig hitelt érdemlő tényekkel nem támasztott alá.

Az eset érdekessége, hogy a számlakiküldések hírével párhuzamosan Németországban hasonló ügyben tízezer eurós (több mint 2,5 millió forint) bírságot szabtak ki az SCO Group leányvállalatára, mert megszegett egy korábbi bírósági határozatot. A német LinuxTag nevű felhasználói egyesület még május végén figyelmeztette az SCO-t, hogy tisztességtelen piaci magatartást tanúsított, amikor németországi weboldalán is elhelyezte azt a világ 1500 nagyvállalatnak kiküldött levelet, amelyben az állt, hogy jogi problémák adódhatnak a Linux használatával kapcsolatban, illetve hogy az SCO védjegyzett Unix kódja átkerült a Linuxba. Az egyesület az érvei mellé bírósági határozatot is szerzett, ám a kérdéses levél mégsem tűnt el teljesen a weboldalról, egy linken keresztül továbbra is elérhető maradt.

Az SCO-ügy még márciusban kezdődött, amikor a cég keresetet nyújtott be az egyik utahi bíróságon az IBM ellen a két vállalat közt fennálló, Unix rendszerekkel kapcsolatos szerződés állítólagos megszegése miatt. Az SCO Group szerint az IBM lehetővé tette egyes Unix-technológiák átszivárgását a Linuxba, ezért a cég először egymilliárd dolláros kártérítést követelt az IBM-től, amit később hárommilliárd dollárra egészített ki, és az elmúlt hónapokban több ízben is, minden elérhető fórumon figyelmeztette a vállalati Linux-felhasználókat a Linuxszal kapcsolatos szellemi tulajdon jogosulatlan felhasználásából eredő esetleges jogi bonyodalmakra, majd augusztusban bejelentette azt a megváltó licenccsomagot is, amellyel a helyzet szerintük megoldható. A legnagyobb Linux-disztribútor, a Red Hat Inc. ezek után pert indított az SCO Group ellen, néhány napra rá pedig az IBM is viszontkereseteket nyújtott be, amelyekben többek közt szabadalomsértéssel vádolja a utahi céget.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról