Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Grafikus chipek serege mutatkozik be a Computexen

Bodnár Ádám, 2003. szeptember 02. 10:27
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az új generációs NVIDIA és ATI grafikus processzorokon kívül az őszi Computex kiállításon debütál az XGI Graphics és a VIA legújabb videochipje is. A Computexet szeptember 22-26. között rendezik Tajpejen. A HWSW a helyszínről tudósítja olvasóit.

Az új generációs NVIDIA és ATI grafikus processzorokon kívül az őszi Computex kiállításon debütál az XGI Graphics és a VIA legújabb videochipje is. A Computexet szeptember 22-26. között rendezik Tajpejen. A HWSW a helyszínről tudósítja olvasóit.

A hírek szerint szinte bizonyos, hogy az NVIDIA ezen a kiállításon jelenti be NV36 és NV38 grafikus chipjeit. Az NV38 a vállalat új csúcskategóriás videochipje lesz, az NV36-ot pedig "átlagfelhasználóknak" szánja majd a cég. Az NV38-cal kapcsolatban egyelőre semmiféle információ nem látott napvilágot, az NV36-nak azonban számos paramétere ismert.

Az NV36 (GeForce FX 5700) az NV31-et (GeForce FX 5600) hivatott leváltani az NVIDIA termékpalettáján. Újdonsága, hogy elődjével ellentétben a versenyképes GeForce FX 5900 architektúrára épül. A lapka 82 millió tranzisztorból áll, 0,13 mikronos csíkszélességgel készül, mégpedig az IBM üzemében, nagyobb testvéréhez hasonlóan 256 bites memóriabuszt használ, ám azzal ellentétben csupán 4 renderelő futószalagot tartalmaz. Egy kiszivárgott anyag szerint grafikus processzor 500 MHz-es órajelen üzemel majd, 1 GHz-es DDR memóriachipek társaságában.

Egyelőre nem biztos, hogy a ATI is a Computexen mutatja be új chipjeit, azonban szakértők szerint a vállalat aligha hagy ki egy ilyen lehetőséget a termékbejelentésre. Az ATI várhatóan a csúcskategóriás R360-ról és a középkategóriás RV360-ról is fellebbenti a fátylat. A jelenlegi hírek szerint az R360 csupán az R350 (Radeon 9800) finomhangolt, magasabb órajelre képes változata, az RV360 pedig az RV350 (Radeon 9600) utódja.

Ha hihetünk a pletykáknak, az RV360-ra épülő videokártyák háromféle kivitelben kerülnek a boltokba. A "Thunder Storm" néven fejlesztett csúcsváltozat 450 MHz-nél is gyorsabb videochipet és 800 MHz-es effektív órajelű DDR memóriát tartalmaz majd. Egyes információk szerint nem kizárható, hogy a Thunder Stormon GDDR2 szabványú chipekkel találkozhatunk. A memória mérete 128 Mbyte, a memóriabusz pedig 128 bit széles lesz.

A középkategóriás "Thunderhead" kártyán 450 MHz-es grafikus chip kap helyet, a 128 Mbyte DDR memória effektív órajele pedig 700 MHz lesz. Az alsó kategóriás "Rainbow" kártyán a videochip órajele szintén 450 MHz lesz, a memória mérete azonban 256 Mbyte, órajele pedig 550 MHz. Mindhárom kártyán lesz VGA-, DVI- és TV-kimenet, a "Thunder Storm" és a "Rainbow" azonban videobemenettel is rendelkezik majd.

Szintén a Computexet választotta új termékeinek bejelentésére az XGI Graphics. A SiS leányvállalatának új processzorcsaládja teljesen új architektúrára épül és jelentős újításokat tartalmaz a még a SiS által kifejlesztett Xabre termékcsaládhoz képest. A termékbemutatók egyben az új márka bevezetésének első állomásai is lesznek, a új grafikus processzoroknak azonban egyelőre csupán a kódnevei (XG40, XG41 és XG42) ismertek.

A legnagyobb ázsiai informatikai szakvásáron mutatkozik be az S3Graphics új reménysége, a DeltaChrome. A nagynevű riválisokhoz hasonlóan az S3 is minden piaci szegmens igényeit igyekszik kielégíteni új termékeivel.

Amint arról korábban beszámoltunk, a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott, körülbelül 45 millió tranzisztorból álló, DirectX 9-kompatibilis DeltaChrome grafikus processzor 8 pixel futószalaggal rendelkezik, és támogatja a Vertex Shader 2.0+ és Pixel Shader 2.0+ funkciókat. A csúcskategóriás modell a tervek szerint 300-350 MHz-es sebességen üzemel majd 300 MHz-nél gyorsabb DDR memóriachipek társaságában. A lapka 128 bites memóriavezérlővel rendelkezik, és maximálisan 256 Mbyte memóriát támogat.

Emellett a Chromotion Programmable Video Engine programozható dekódernek köszönhetően nem csupán a DVD-lejátszáshoz szükséges hardveres iDCT- és Motion Compensation-támogatást vállalhatja át, hanem MPEG-4, Windows Media és egyéb videokodekek hardveres gyorsítására is képes. A chipbe integrált videoenkóder HDTV tartalmak megjelenítését is támogatja, így akár 1080 soros megjelenítés is elérhető, sőt progresszív kijelzők meghajtására is képes.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.