Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Ismét támadás érte az SCO Group weboldalát

roberto, 2003. augusztus 27. 01:52
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[NewsForge, CNET, HWSW] A hétvégén ismét támadás érte az SCO Group

hirdetés
[NewsForge, CNET, HWSW] A hétvégén ismét támadás érte az SCO Group weboldalát, amely ennek következtében elérhetetlen volt egészen hétfő reggelig a webszerverek működéséről rendszeres statisztikát készítő Netcraft adatai szerint. Az SCO Group még nem tudja, honnan eredt a támadás, az attakot ugyanis sok számítógéppel hajtották végre, amelyekkel elárasztották az SCO Group rendszerét, így az a nagy forgalom miatt szinte teljesen elérhetetlen volt a látogatók számára. Mióta a cég nagy nyilvánosság előtt kérdőjelezi meg a Linux rendszerek használatának törvényességét, már nem ez az első ilyen eset. Májusban egy, a nem SCO Group által szállított Linux rendszerekben már korábban kijavított hibát kihasználva órákra megbénították a cég weboldalát.

Eric S. Raymond, a nyílt forráskódú szoftverek világának egyik fontos figurája még a hétvégén, az elosztott szolgáltatásmegtagadási támadás (DDoS) alatt közzétett egy írást, amelyben arra kéri a feltételezhetőleg a Linux rendszerek mellett elkötelezett támadókat, hogy hagyják abba, amit csinálnak. Raymond szerint az SCO Group és az IBM közt kirobbant vita, illetve az SCO Group által a Linux lejáratására és a Linux-felhasználók elbizonytalanítására indított kampánynak ez semmiképp sem lehet a megoldása, amint Raymond fogalmaz: "mi vagyunk a jófiúk, de ez nem ér semmit, ha nem látszunk jófiúknak", majd hozzáteszi, hogy ennél jobb eszközök, a tények és a jogi megoldás is rendelkezésre áll, ezért "állítsuk le a támadást, és hagyjuk, hogy az SCO saját magát akassza fel".

Az SCO Group még márciusban nyújtott be keresetet az IBM ellen a két cég közt fennálló, Unix rendszerekkel kapcsolatos szerződés állítólagos megszegése miatt; érvelésük szerint az IBM lehetővé tette egyes Unix-technológiák átszivárgását a Linuxba, ezért a cég először egymilliárd dolláros kártérítést követelt az IBM-től, amit később hárommilliárd dollárra egészített ki, és az elmúlt hónapokban több ízben is, minden elérhető fórumon figyelmeztette a vállalati Linux-felhasználókat a Linuxszal kapcsolatos szellemi tulajdon jogosulatlan felhasználásából eredő esetleges jogi bonyodalmakra, majd néhány hete bejelentette azt a "megváltó" licenccsomagot is, amellyel a helyzet szerintük megoldható. A legnagyobb Linux-disztribútor, a Red Hat Inc. ezek után pert indított az SCO Group ellen, néhány napra rá pedig az IBM nyújtott be viszontkereseteket az SCO Group ellen, amelyekben többek közt szabadalomsértéssel vádolják a utahi céget.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.