Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 18. 13:36

Radeon 7000 és Radeon 9200SE chipes grafikus kártyákkal jelentkezik az ECS

Az olcsó alaplapjairól ismert tajvani Elitegroup Computer Systems (ECS) hamarosan piacra dobja ATI Radeon 7000 és Radeon 9200SE chipes grafikus kártyáit. Tajvani hírforrások szerint a termékek eleinte kizárólag a Távol-Keleten és Latin-Amerikában lesznek hozzáférhetők.

Az olcsó alaplapjairól ismert tajvani Elitegroup Computer Systems (ECS) hamarosan piacra dobja ATI Radeon 7000 és Radeon 9200SE chipes grafikus kártyáit. Tajvani hírforrások szerint a termékek eleinte kizárólag a Távol-Keleten és Latin-Amerikában lesznek hozzáférhetők.

Elemzők úgy vélik, hogy a kedvező árairól ismert tajvani gyártó jelentős befolyást szerezhet az alsó árkategóriás videokártyák piacán és egyúttal jelentősen növelheti az ATI piaci részesedését ebben a szegmensben. Az ATI célja elsősorban az NVIDIA rendkívül népszerű GeForce4 MX sorozatának visszaszorítása.

Az ECS -- az átszervezések részeként -- egy évvel ezelőtt hozta létre a videokártyák tervezéséért felelős üzletágát. Az új termékek bevezetésére a tajvani vállalat átszervezése után kerül sor. A Radeon 7000 és Radeon 9200SE chipes kártyák pontos paraméterei egyelőre nem ismertek, azonban szinte bizonyos, hogy a termékeken mind a grafikus chip, mind pedig a memória a gyári ajánlásoknak megfelelő órajelen fut majd.

A legolcsóbb piaci szegmensbe szánt Radeon 7000 a korábban Radeon VE néven ismert chip egy pixel pipeline-nal megtoldott változatára épül, mely -- amint az ismert -- nem tartalmaz hardveres T&L motort, ám a korábbi Radeon VE megoldással szemben ezúttal a többkijelzős támogatás is hiányzik a specifikációkból -- feltehetően a költségek alacsonyan tartása végett.

A Radeon 9200SE nem más, mint a Radeon 9000 8X AGP interfészt támogató és magasabb órajelen futó változata. A DirectX 8.1 gyorsítást kínáló chip 4 futószalaggot és futószalagonként 1 textúrázóegységet tartalmaz. A kártyákon a grafikus chip 200 MHz-en ketyeg, a DDR memória órajele 333 MHz.

Az utóbbi időben számos alaplapgyártó lépett be a grafikus kártyák piacára is. Nemrégiben számoltunk be róla, hogy a Soltek, az Albatron és a Tyan mellett videokártyákat dobott piacra a Soyo és a Fastfame is. Az alaplapgyártók elsősorban azért bővítik kínálatukat, mert az alaplapok piacán igen korlátozottak a növekedési lehetőségek, ráadásul a grafikus kártyák gyártásához szükséges tervezési, fejlesztési és termelési folyamatok nagyban hasonlítanak az alaplapok előállításánál használt eljárásokra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.