Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 15. 11:15

Nyereséges negyedévet zárt az SCO Group

Darl McBride
Darl McBride
Az SCO Group nyereséges negyedévet zárt. A vállalat tegnap délután, a tőzsde zárása után tette közzé július 31-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit.

Az SCO Group közölte, hogy 20,1 millió dolláros forgalom mellett 3,1 millió dollár, azaz részvényenként 19 cent nyereséget ért el. Egy évvel korábban a cég 15,4 millió dolláros bevételt és 4,5 millió dollár, azaz részvényenként 35 cent veszteséget könyvelt el.

Az SCO Group bejelentette, hogy a negyedéves forgalomból 7,3 millió dollárt a licenceléssel foglalkozó SCOsource részleg termelt. A vállalat várakozásai szerint elsősorban a licencbevételek növekedésének köszönhetően a jelenleg is tartó negyedik negyedévben a forgalom 22-25 millió dollárra fog emelkedni.

Darl McBride elnök-vezérigazgató szerint az SCOsource licencprogram bevételei a jövőben nagyságrendileg is növekedni fognak. Amint az ismert, a vállalat McBride közölte, hogy a javuló eredmények lehetőséget adnak a vállalatnak arra, hogy tovább fokozza a szellemi tulajdonokért folytatott harcát.

Csütörtökön tartott elemzői konferenciájukon az SCO Group vezetői a legtöbb időt a Unixszal és a Linuxszal kapcsolatos szellemi tulajdonok körül kialakult helyzet ismertetésének szentelték. McBride szerint a vállalat március óta mindössze 600-700 ezer dollárt költött jogi kiadásokra, ami lényegesen kevesebb mint az erre a célra elkülönített negyedévi 1 millió dolláros keret.

Amint arról beszámoltunk, az SCO Group márciusban 1 milliárd dollárra perelte az IBM-et azt állítva, hogy a Nagy Kéken keresztül szerzői jogvédett Unix-programrészletek kerültek át a Linux operációs rendszerbe. A vállalat azóta Linux-felhasználókat és disztribútorokat egyaránt megfenyegetett azzal, hogy a Linux használata jogi problémákat vethet fel.

Az SCO Group nemrégiben kidolgozott egy licenccsomagot, amelynek keretében az egyprocesszoros Linux szerverek után 699 dollárt, míg a Linux munkaállomások után 199 dollárt szeretne kasszírozni. A utahi székhelyű szoftvercég szerint a Linux-felhasználók így mentesülhetnek a Linux rendszerekben felhasznált SCO szellemi tulajdonnal kapcsolatos esetleges problémáktól.

Az SCO szoftverlicenceléssel foglalkozó részlegének alelnöke, Chris Sontag elmondta, hogy a licencprogram múlt heti elindítása óta eltelt első négy munkanapban több mint 300 vállalat érdeklődött náluk. Az első linuxos licenccsomag-ügylet részleteivel kapcsolatban azonban rendkívül szűkszavú a cég, nem hozták nyilvánosságra sem a licenccsomag vásárlójának a nevét, sem azt, hogy milyen feltételekkel kötötték meg az üzletet.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.