:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 14. 14:58

ATI grafikus chip kerül a következő generációs Xbox konzolba

A Microsoft és az ATI Technologies ma közös közleményben jelentették be, hogy utóbbi cég fejleszti a következő generációs Xbox játékkonzol grafikus vezérlőjét. A hír nyomán az ATI részvények árfolyama meredek emelkedésbe kezdett.

A Microsoft és az ATI Technologies ma közös közleményben jelentették be, hogy utóbbi cég fejleszti a következő generációs Xbox játékkonzol grafikus vezérlőjét. A hír nyomán az ATI részvények árfolyama meredek emelkedésbe kezdett.

Az NVIDIA 2000-ben nagy fanfár közepette nyerte el az Xbox grafikus processzor szállítói címet, azonban a konzol forgalma elmaradt az eredeti várakozásoktól. A cég jelentős készleteket halmozott fel, ami nagy méretű leírásokhoz vezetett. A Microsoft és az NVIDIA vitás kérdései végül választott bíróság előtt dőltek el.

Ennek nyomán elemzők és szakértők egyaránt arra számítottak, hogy a két vállalat megszakítja együttműködését és a következő generációs Xbox esetében a Microsoft más beszállítót választ. Az Xbox az NVIDIA teljes forgalmának 10-20 százalékát teszi ki, de az elemzők rámutattak, hogy a kapcsolat pénzügyi feltételei nem mindig voltak kedvezőek az NVIDIA számára.

Elemzők ugyanakkor úgy vélik, hogy az ATI jól járhatna a Microsoft kapcsolattal, ugyanis az ATI várhatóan licencdíj-ügyletet köt a redmondi óriással ahelyett, hogy vállalná azt a készletezési- és termelési kockázatot, amelyet jelenleg az NVIDIA vállal. Szakértők azonban rámutatnak, hogy a Microsoft sosem volt igazán jó partner és együttműködő beszállítói sosem voltak igazán elégedettek.

Először júniusban jelentek meg olyan hírek, hogy a 2005-ben vagy 2006-ban debütáló Xbox-utód videovezérlőjét az ATI fejleszti, azonban akkor még egyik érintett sem kommentálta a kiszivárgott információkat. Egyelőre természetesen semmit nem lehet tudni az új Xbox paramétereiről. Szakértők arra számítanak, hogy a Microsoft megvárja a következő generációs PlayStation konzol specifikációit és azután határozza meg az új Xbox hardverkonfigurációját.

A mai bejelnentés egyben az is jelenti, hogy a következő generációs konzolok közül kettőhöz az ATI fejleszti a grafikus megoldást. A vállalat tervezte a Nintendo GameCube videovezérlőjét és a cég már régebben együttműködési megállapodást írt alá a Nintendóval az egyelőre N5 kódnéven ismert GameCube-utód grafikus megoldásának tervezéséről.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.