Szerző: Barna József

2003. augusztus 13. 17:24

Csendben megérkezett az Intel 848P lapkakészlet

[X-bit labs] Az Intel a termék hivatalos bejelentése nélkül megkezdte a kifejezetten olcsó Pentium 4-es számítógépekbe szánt új lapkakészletének szállítását. A 848P specifikációi felkerültek a vállalat honlapjára , és az elmúlt napokban több alaplapgyártó is bejelentette a lapkára épülő termékét.

[X-bit labs] Az Intel a termék hivatalos bejelentése nélkül megkezdte a kifejezetten olcsó Pentium 4-es számítógépekbe szánt új lapkakészletének szállítását. A 848P specifikációi felkerültek a vállalat honlapjára, és az elmúlt napokban több alaplapgyártó is bejelentette a lapkára épülő termékét.

A 848P lapkészlet támogatja a legújabb, 800 MHz-es rendszerbuszt használó Intel Pentium 4 processzorokat és a 8x AGP interfészt. A már jó ideje hozzáférhető 865-ös és 875-ös sorozattól abban különbözik, hogy csupán egycsatornás DDR400 memóriavezérlővel rendelkezik. Az egycsatornás memóriavezérlő miatt a processzor a rendszerbusz sávszélességének csupán felével (3,2 Gbyte/sec sebességgel) képes kommunikálni a memóriával, így a rendszer teljesítménye elmarad az optimálistól.

A lapka támogatja a Communication Streaming Architecture (CSA) néven ismert megoldást is, amely nem takar mást, mint egy 266 Mbyte/sec adatátviteli sebességet garantáló dedikált buszt a hálózati vezérlő számára. A dedikált busz révén kiküszöbölhető, hogy az alaplapi chipeket összekapcsoló Intel Hub Architecture (mely szintén 266 Mbyte/sec sebességet biztosít) szűk keresztmetszetté váljon például gigabites hálózati vezérlők használata esetén.

Ehhez a lapkakészlethez is az ICH5 déli hidat ajánlja az Intel, amely integrált ATA/100-vezérlőtt, Serial-ATA-vezérlőt és 5.1 csatornás hangvezérlőt tartalmaz és legfeljebb 8 USB2.0 eszközt kezel. A 848P-hez szintén társítható ICH5R lapka a fentieken kívül RAID-vezérlővel is rendelkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról