Szerző: roberto

2003. augusztus 8. 11:49

Az IBM viszontkereseteket nyújtott be az SCO Group ellen

Tovább folytatódik az SCO-ügy, a héten azonban döntő

Tovább folytatódik az SCO-ügy, a héten azonban döntő változások történtek. Eddig mindig az SCO Group kezdeményezte a vitát, és hangoztatta nézeteit, a napokban viszont több keresetet is benyújtottak a utahi cég ellen. A legnagyobb Linux-disztribútor, a Red Hat a hét elején azért fordult a bírósághoz, mert minél gyorsabban szeretné megtudni, hogy valóban vannak-e az SCO Group szellemi tulajdonát sértő részek a Linuxban, a Red Hat ugyanis az SCO-val ellentétben nem tud ilyen kódról. Szerdán pedig az IBM is megtette az első hivatalos lépéseit az SCO-ügyben.

A CNET információi szerint az IBM több viszontkeresetet is benyújtott ugyanazon a utahi kerületi bíróságon, ahol még márciusban elkezdődött az "egymilliárd dolláros" ügy. A keresetek egyike arra, az ügy kezdete óta ismert stratégiára épít, amely szerint májusig maga az SCO Group is forgalmazott olyan Linux rendszereket, amelyekben a kérdéses kódrészleteket a szabad szoftverek elterjedt, GNU GPL licencelésével tették közkinccsé. A kereset azt az érvelést is tartalmazza, hogy "a termékek GPL alatti terjesztésével az SCO elfogadta, hogy egyebek mellett lemond [...] bizonyos jogvédelmi formákról (például a licencdíjak szedésének jogáról is)", illetve "az SCO abba is beleegyezett, hogy nem korlátozza az általa terjesztett GPL-es kód további felhasználását".

Egy másik viszontkeresetében az IBM azt állítja, hogy az SCO Group Unix termékei, köztük a UnixWare és az OpenServer operációs rendszerek, továbbá az SCO Manager távoli adminisztrációs eszköz, valamint a UnixWare rendszerekhez árult fürtözési megoldás, a Reliant HA megsérti az IBM négy szabadalmát. Elemzők már márciusban rámutattak arra, hogy az IBM a maga több mint harmincezer szabadalmával rágós falat lehet egy olyan cég számára, mint az SCO Group, és egy esetleges peren kívüli megegyezés során az IBM a rengeteg szabadalma miatt jóval kedvezőbb pozícióból tárgyalhat.

A CNET értesülései szerint a négy szabadalom közül az egyik egy adattömörítési módszerre vonatkozik, egy másik az olyan menük közti navigációt írja le, amely grafikus fába rendezett opciókat használ, a harmadik egy elektronikus üzenetek fogadását megerősítő eljárás, míg a negyedik a fürtözött rendszerek számítógépeinek megfigyelésére szolgáló eljárás.

Az IBM azzal is vádolja az SCO Groupot, hogy a Unix rendszerekhez kapcsolódó jogait a vetélytárs operációs rendszerek, az AIX és a Linux visszaszorítására próbálta felhasználni. A Kék Óriás kitart azon álláspontja mellett, hogy az SCO Group által júniusban egyoldalúan visszavont, az IBM AIX-eladásait lehetővé tevő megállapodás továbbra is érvényben van, azt ugyanis csak a Unix-portfolió korábbi tulajdonosa, a Novell vonhatja vissza a cégek közt érvényben lévő szerződések alapján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról