Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 7. 10:55

Új blade szervereket mutatott be a HP

A HP tegnap új modellekkel frissítette ProLiant blade szervereinek termékcsaládját. A vállalat utoljára januárban mutatott be új blade szervert, akkor a négyprocesszoros BL40p-vel bővült a kínálat.

A HP tegnap új modellekkel frissítette ProLiant blade szervereinek termékcsaládját. A vállalat utoljára januárban mutatott be új blade szervert, akkor a négyprocesszoros BL40p-vel bővült a kínálat.

A HP tegnap bejelentette, hogy a BL40p szervert immár 2,8 GHz-es és 2 GHz-es Xeon MP processzorokkal is rendelhető, a kétprocesszoros BL20p szervert pedig a nemrégiben bejelentett, 3,06 GHz-es Xeon DP chippel szállítja. A HP közölte továbbá, hogy a BL40p és BL20p blade szerverek házába helyezhető Gigabit Etherner switch is megvásárolható. A 24 portos BLBgE2 switch modult a Nortel Networks fejlesztette.

A legnagyobb újdonsággal az egyprocesszoros BL10e kapcsán szolgált a cég, a szerverben ugyanis alacsony fogyasztású Pentium III processzor helyett immáron Banias magos Pentium-M található. A Pentium-M nem csak alacsonyabb fogyasztással bír elődjénél, hanem lényegesen nagyobb teljesítményt is nyújt annál. A szerverek által végzett feladatokban különösen hasznos az 1 Mbyte magsebességen működő másodszintű cache.

A jelentős szervergyártók mindegyike forgalmaz blade szervert, noha a Dell egyelőre szkeptikus ezek piaci sikerével kapcsolatban. A vállalat szerint a blade szerverek komoly volumenben legkorábban egy év múlva lesznek értékesíthetők. Az IBM és az Intel eközben azon munkálkodnak, hogy az IBM által fejlesztett blade szerver kialakítás szabványossá válhasson, így különböző gyártók szervereit is lehessen egy blade center házban kombinálni.

A blade szerverek tekintetében jelentős áttörést ért el a Sun Microsystems. A cég megoldásának érdekessége, hogy egy blade frame-be, azaz a szervereket taralmazó szekrénybe akár többféle, eltérő processzoros szerver is kerülhet, amelyek eltérő operációs rendszert futtathatnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról