Szerző: roberto

2003. augusztus 7. 08:56

LinuxWorld: a Novell leállhat a Netware fejlesztésével

[CNET] Alig egy nappal azután, hogy a Novell bejelentette, hogy

[CNET] Alig egy nappal azután, hogy a Novell bejelentette, hogy felvásárolta a Ximiant, a Ximian GNOME grafikus munkakörnyezet és az ahhoz kapcsolódó egyéb linuxos desktop- és szervermegoldások fejlesztőjét, a cég vezetői a LinuxWorld konferencián és kiállításon olyan nyilatkozatokat tettek, amelyek szerint lehetséges, hogy felfüggesztik a Novell saját hálózati operációs rendszerének, a NetWare-nek a fejlesztését. A Novell tervei szerint a NetWare szolgáltatások (eDirectory, Secure Identity Management) a Red Hat Linuxon és a SuSE Linuxon futnának. A cégnek jelenleg Linux, Unix, Windows és NetWare oeprációs rendszereken futó termékei vannak.

"A NetWare-nek továbbra is jelentős felhasználói bázia lesz, és addig folytatjuk a rendszer karbantartását, amíg a felhasználók ezt igénylik" -- mondta Chris Stone, a Novell igazgatótanácsának alelnöke. Stone azt is elmondta, hogy a NetWare-hez kapcsolódó terméktámogatás előre láthatólag folytatódni fog, még akkor is, ha a rendszer fejlesztése már nem: "még vannak, akik VMS [operációs rendszert] és miniszámítógépeket használnak, a fejlesztés leállása nem jelenti azt, hogy az emberek [az adott terméket] nem használják többé".

A Linuxra váltás alapvetően új Novell stratégiát takar, a cég még egy évvel ezelőtt is a Linuxra mint piaci ellenfélre tekintett, és nem is szerepelt a LinuxWorld kiállítóinak névsorában. Most a vállalat vezetői úgy vélik, hogy a nyílt forráskódú szoftver cégük és az egész iparág jövőjét jelenti, ugyanakkor a NetWare-fejlesztések esetleges felfüggesztéséről konkrétumokat nem mondtak. Jack Messman, a Novell elnök vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy "a Novell elkötelezte magát a nyílt forráskód mellett, és a [Ximian alapítói] azért vannak itt, hogy ez biztosan meg is történjen".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról