:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 31. 15:35

Távozott a Vodafone elnök-vezérigazgatója

Arun Sarin
Arun Sarin
Ahogy azt már tavaly ősszel bejelentette, tegnap távozott a Vodafone éléről Chris Gent elnök-vezérigazgató. Az 54 éves Gent 17 éven át irányította a céget, amely vezetésével egy ideig a világ legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója lett -- ez utóbbi címet tavaly vesztette el a vállalat: az NTT DoCoMo forgalom, a China Mobile pedig előfizetőszám alapján előzi meg immár a Vodafone-t.

A Vodafone új vezetője az indiai származású Arun Sarin, aki korábban már dolgozott Európa legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatójánál, de alig két évvel ezelőtt otthagyta a céget. Sarin amerikai állampolgár, aki akkor lett a Vodafone egyik vezetője, amikor régi vállalatát, az AirTouch Communications-t 1999-ben felvásárolta az agresszív, gyorsan növekvő Vodafone. Sarin a cégnél az amerikai, ázsiai és ausztráliai részleg működését vezette, de 2000-ben kilépett és az Infospace internetes szoftvercég vezetését vállalta el.

"A kinevezés része egy körültekintően végrehajtott utódlási tervnek" -- mondta Lord MacLaurin, a cég igazgatótanácsának elnöke, hozzátéve azt, hogy Gent már korábban jelezte azt, hogy vissza szeretne vonulni a vállalat éléről. MacLaurin azt is elmondta, hogy Gent nem volt nyomás alatt a távozással kapcsolatban. A jelenlegi elnök-vezérigazgató több mint tízszeresére növelte a cég piaci értékét, a világ egyik legnagyobb vállalata lett irányítása alatt és óriási cégfelvásárlásokat vezényelt le sikeresen.

Gent a vállalattörténelem egyik legnagyobb felvásárlási hullámának egyik vezető ügyletkötője volt, aki éppen most, az akvizíciós áradat visszaesésénél hagyja ott a céget. Gent egyik legnagyobb sikere a német Mannesmann mobiltelefon-szolgáltató ágazatának 185 milliárd dolláros felvásárlása volt 2000-ben. Ez az akvizíciók történetének egyik legnagyobb értékű ügylete, amelynek révén a Vodafone egy csapásra a multinacionális óriásvállalatok ligájába emelkedett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.