:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 6. 14:59

Az Európai Unió szerint a Microsoft a figyelmeztetések ellenére is megsérti a trösztellenes jogszabályokat

Mario Monti
Mario Monti
Az Európai Unió azzal vádolja a Microsoftot, hogy asztali számítógépekbe szánt Windows operációs rendszerének piaci dominanciáját illegálisan használta és használja fel annak érdekében, hogy elősegítse a szervereken futó operációs rendszerének terjedését. Az EU szerint emellett sérti a jogszabályokat az a gyakorlat is, hogy a Microsoft a Windows részévé tette a Windows Media Player szoftvert, hátrányba hozva ezzel a RealNetworks RealOne Playert és az Apple Quicktime-ot.

Mario Monti, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa közölte, hogy bizonyítékokkal rendelkezik arra nézve, hogy a Microsoft továbbra is megsérti a trösztellenes szabályokat. Monti ezért "utolsó figyelmeztetésben" részesítette a vállalatot, hozzátéve hogy a Microsoft éves forgalmának akár 10 százaléka is lehet a bírság abban az esetben, ha bebizonyosodik a törvénysértés. A legutóbbi pénzügyi évben a Microsoft forgalma 32,19 milliárd dollárt tett ki.

A redmondi vállalat szerint az amerikai hatóságokkal kötött megállapodáshoz hasonlóan Európában is le tudja csitítani az indulatokat, azonban Mario Monti immár azt követeli a cégtől, hogy hozza nyilvánosságra a megfelelő szoftverinterfészek specifikációit, hogy a Microsoft konkurensei is egyenlő eséllyel versenyezhessenek az alkalmazások piacán. Monti szerint a Microsoftnak két lehetősége van: vagy a Media Player nélkül kell szállítani a Windowst, vagy pedig a rivális médialejátszó szoftvereket is be kell építeni az operációs rendszerbe.

Az Európai Bizottság számos médiavállalatot, valamint szoftverfejlesztő céget kérdezett meg az üggyel kapcsolatban és azt találta, hogy "a Media Player PC-n annyira magától értetődő formátummá vált, hogy a fejlesztések legnagyobb hányada már eleve kedvező a Microsoft számára". Hasonló választ adtak a szoftverfejlesztők, amikor az asztali gépeken és a szervereken futó operációs rendszerek kapcsolatáról kérdezték őket.

Az Európai Unió négy évvel ezelőtt indított vizsgálatot a Microsoft tevékenysége kapcsán, ugyanis a cég riválisainak számító szoftver- és PC-gyártók az európai hatósághoz benyújtott beadványukban azt állították, hogy a redmondi szoftveróriás tudatosan úgy írta meg a Windows 2000 kódját, hogy az elsősorban a Microsoft szerverszoftvereivel működjön együtt.

Később a versenyügyi bizottság újabb vádpontot hozott nyilvánosságra. Eszerint a Microsoft azáltal, hogy integrálja operációs rendszereibe a Media Player szoftvert, jogtalan előnyre kíván szert tenni az egyre szaporodó online audio- és videoszolgáltatások lejátszására alkalmas szoftverek piacán. A Microsoft illetékesei egyelőre nem reagáltak a vádakra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.