Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

A Microsoft a Terminator 2-vel demonstrálja a Windows Media 9 előnyeit

Ady Krisztián, 2003. június 10. 11:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Pár hónappal ezelőtt pletykák röppentek fel egy új Terminator 2 DVD-kiadványról , mely két DVD-lemezt tartalmaz: az egyiken hagyományos MPEG-2 formátumban található meg a film, míg a második lemezen speciális, nagy felbontású Windows Media Video változatban tekinthető meg, egyelőre csak felsőkategóriás PC-ken.

hirdetés
Pár hónappal ezelőtt pletykák röppentek fel egy új Terminator 2 DVD-kiadványról, mely két DVD-lemezt tartalmaz: az egyiken "hagyományos" MPEG-2 formátumban található meg a film, míg a második lemezen speciális, nagy felbontású Windows Media Video változatban tekinthető meg, egyelőre csak felsőkategóriás PC-ken.

A Windows Media 9 videokodekkel kódolt film egyértelműen mutatja a Microsoft megoldásának előnyeit az MPEG-2-vel szemben: azonos vagy alacsonyabb bitrátán nagyobb felbontást lehet alkalmazni és szebb képet lehet létrehozni a Windows Media 9 segítségével. A T2 - Extreme DVD már megrendelhető például az Amazon.com-ról, viszont akinek nincs lehetősége megvásárolni a lemezt, a Microsoft jóvoltából most bepillantást nyerhet a DVD tartalmába.

A Microsoft weboldaláról letölthető trailerek rendkívül magas felbontásúak, miközben a DVD-nél használatos 6-7 Mbit/s közötti bitrátával tömörítettek. A Microsoft egyik fő érve a Windows Media 9 mellett éppen a rendkívül magas felbontás: a HD-tartalom tömörítésére a 30 Mbit/s-os MPEG-2 helyett elegendő csupán 6-7 Mbit/s-os WMV 9 tömörítést alkalmazni, mely szükségtelenné teszi a nagyobb kapacitású, drágább optikai hordozók használatát.

A Terminátor 2 Extreme trailerből két verzió tölthető le 1 perc 42 másodperces terjedelemben, egy "kisebb" gépigényű 720 soros progresszív (1280 x 720 pixelbe kódolt) és egy nagyobb, 1080 soros progresszív, 1920 x 1280 pixelbe kódolt változat érhető el. Utóbbi lejátszásával csak a mai csúcsprocesszorok birkóznak meg, ezért ajánlott a 3 GHz-es órajel, míg a kisebbik változattal a Microsoft szerint már egy 2200+-os Athlon XP is megbirkózik.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!